Zwolle: meldplicht voor gast die bitterballen of frikandel met vlees wil

Actueel |
23 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / Studio Porto Sabbia

De gemeente Zwolle voert een meldplicht in voor liefhebbers van bitterballen, frikandellen en andere snacks die vlees of vis bevatten. Wie tijdens bijeenkomsten niet alleen vegetarische tussendoortjes wil, moet dit vooraf aangeven.

De ontvlezing van interne en openbare bijeenkomsten van de gemeente Zwolle volgt op een motie van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad.

Een meerderheid van de Zwolse raadsleden schaarde zich vorige maand achter een voorstel om standaard vegetarische en plantaardige gerechten te serveren tijdens bijeenkomsten in het stadhuis van Zwolle. Er wordt alleen een uitzondering op deze regel gemaakt als mensen dit van tevoren bij de catering melden.

Oesterzwamkroket

In overleg met de cateraar gaat de gemeente Zwolle dit beleid per 1 januari aanstaande officieel hanteren. Als voorbeeld van de transitie wordt in media genoemd, dat de vleeskroket vervangen kan worden door een oesterzwamkroket en een notenbroodje de plek van het saucijzenbroodje in kan nemen.

Wel eieren en zuivel

Overigens gaan niet alle dierlijke producten in de ban, want eieren, kaas en zuivel blijven wel op het menu van recepties en andere bijeenkomsten. Zwolle gaat dus niet volledig op de veganistische toer. Ook geldt het vegetarische beleid niet voor de bedrijfskantine waar ambtenaren en andere medewerkers hun dagelijkse lunch halen.

Standaard vegetarisch?

Een poll van De Stentor leverde op dat bij lezers van dit dagblad nog weinig begrip is voor de vleesmeldplicht. De stelling “Vegetarisch eten moet de standaard zijn bij de gemeente Zwolle” werd door 30 procent van de deelnemers onderschreven. “Ja, het is beter voor het klimaat en de keuzevrijheid blijft,” zeggen zij. 62 procent is het daarentegen niet eens met de stelling en kiest voor de uitspraak: “Nee, eten van dierlijke producten moet de norm zijn”.