Niet cervela, maar Nederlandse snacks favoriet bij de Vlamingen

Actueel |
20 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Friet met cervela, foto Page Frederique / Shutterstock.

Wat is de populairste snack bij de friet in Vlaanderen? Dagblad Het Laatste Nieuws (HLN) vraagt het zijn lezers. Het blijken niet iconen als de cervela of lookworst, maar de frikandel. Ruim tienduizend Belgen brachten hun stem uit: de Nederlandse frikandel zegevierde met bijna een derde (32 procent) van de stemmen. Sowieso is de Nederlandse invloed groot.

Nu is wel een beetje de vraag wat de stemmers verstaan onder de frikandel. Ja, de Nederlandse worst is al een jaartje of twintig ook populair bij onze zuiderburen. Maar er zijn ook Vlamingen voor wie de frikandel synoniem is met een ovalen gehaktschijf. Het Laatste Nieuws maakt wel melding van regionale verschillen: zo wordt de frikandel ook wel uitgemaakt voor curryworst (Antwerpen) en ‘lange hamburger’ (Belgisch Limburg).

Berenhap, Viandel…

De eveneens Nederlandse bere(n)hap of berenpoot eindigt in de rangschikking als tweede met 26 procent. De rest van de lijst: saté (20 procent), viandel (11) en pas op de vijfde plaats de Belgische evergreenworst cervela (10 procent). Buiten de top 5 vallen de Bickyburger, Mexicano, Sitostick, kaaskroket en bitterbal. Hiermee is de Nederlandse snackinvloed dus enorm, zeker vergeleken met pakweg twintig jaar geleden, toen hiervan nog nauwelijks sprake was.

Iconische worst

Volgens HLN bestelt de helft van de Vlamingen één of meer snacks bij de frietjes. Vier procent van onze zuiderburen bestelt zelfs meer dan twee frituursnacks bij zijn geliefde ‘pak fritten’. Opmerkelijk is echter vooral dat de cervela kennelijk niet meer tot de absolute favorieten behoort in de Vlaamse frituur. De iconische worst uit België wordt overigens in Zuid-Nederlandse frituren ook zeker aangetroffen, maar boven de grote rivieren niet of nauwelijks.

Meer over