Wereldwijde frietmarkt herstelt: ‘Nederland en België spelen grote rol in groei’

Actueel |
21 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / Happy Cake

Nederlandse frietjes vliegen weer massaal uit over de wereld. Volgens vakblad Boerenbusiness herstelt de export van friet zienderogen. Als gevolg van corona daalde eerder niet alleen de uitvoer, maar stokte in enkele delen van de wereld ook de frietlogistiek.

Boerenbusiness meldt dat het record van vorig jaar mogelijk sneuvelt. Wereldwijd werd in het exportseizoen 2020-2021 liefst 8,5 miljard kilo friet verhandeld, goed voor vele tientallen miljarden porties. Het exportseizoen start traditiegetrouw op 1 augustus. Volgens het vakblad ligt de wereldhandel in het nieuwe seizoen 2021-2022 tot het voorjaar zeker 17 procent hoger.

‘Groot aandeel Nederland’

Nederland en België spelen een prominente rol in de markt en nemen een fors deel van de groei voor hun rekening. Boerenbusiness: “Vooral ons land heeft een ijzersterk herstel laten zien, na de fikse klappen die de sector in het vorig seizoen kreeg.” Nederland levert dit exportseizoen tot op heden een aandeel van 880 miljoen kilo, België ruim 1,4 miljard kilo.

‘Aandeel ruim 66 procent’

De twee lage landen lijken het recordseizoen 2019-2020 te zullen verbreken, aldus Boerenbusiness. Nederland en Belgische frietproducten kunnen goede zaken doen in onder meer de VS en Canada, landen die zelf niet kunnen beantwoorden aan de vraag naar friet omdat ze geen herstel van de productie laten zien.

Nederland en België hebben samen met drie andere Europese landen ruim 66 procent van de wereldhandel in diepvriesfriet in handen. De internationale handel in diepvriesfriet groeit al jaren snel. Dit is vooral te danken aan de toenemende vraag en consumptie in Aziatische landen. Rond 2010 lag de wereldhandel op ongeveer 4 miljard kilo friet, inmiddels is dit ruim verdubbeld. De producentenwaarde van de internationale friethandel wordt getaxeerd op 18 tot 20 miljard euro.