Nationale Smulgids: zo kom je erin

Actueel |
21 december 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Den Doel in Bladel / Den Doel

De verschijning van de eerste editie van de Nationale Smulgids maakte veel los. Tientallen lokale media besteedden aandacht aan de vermelde frituurspecialzaken in hun verspreidingsgebied.

In de Smulgids, bestemd voor consumenten, staat per provincie opgesomd welke cafetaria’s, snackbars en frituren “een omweg waard zijn”. De Nationale Smulgids bevat nu nog een beperkt aantal adressen, maar moet op termijn uitgroeien tot een volwaardige sterrengids van de frituurbranche. Om discussies te voorkomen, streeft Smulgids-uitgever het Nederlands Frituurcentrum via vermelding van icoontjes naar zo objectief mogelijke criteria voor vermeldingen in de Smulgids.

Bij deze eerste editie waren twee keurmerken leidend; de actuele dragers van de keurmerken Goed Gefrituurd en/of Met Goud Bekroond verdienden een vermelding. Dit blijft ook in de toekomst zo. Wie kiest voor een uitgebreid lidmaatschap van ProFri, krijgt automatisch recht op audits om de keurmerken te behalen. Daarnaast kunnen bedrijven via hoge consumentenbeoordelingen op platform Smulscore.nl een vermelding krijgen in de Smulgids; wel moeten de bedrijven dan aan enkele randvoorwaarden voldoen. Verder bekijkt het Nederlands Frituurcentrum of nog andere trajecten kunnen leiden naar een vermelding in de Smulgids. Te denken valt aan NVWA-beoordelingen of uitmuntende scores bij hygiënebureaus.

Over deze vierde categorie, die eventueel een eigen logo/icoon krijgt, wordt nog nagedacht. Elders in deze editie vind je meer informatie over zowel de Smulgids en de Smulscore, als de ProFri-lidmaatschapspakketten voor 2020.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 14 – Winter 2019-2020