“Dé tijd om te werken aan keurmerken”

Actueel |
19 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Keurmerk Goed Gefrituurd. Foto: archief Nederlands Frituurcentrum.

“Het is nu dé tijd om te werken aan het behalen van keurmerken als Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond.” Dat zegt Frans van Rooij, directeur van het Nederlands Frituurcentrum.

“Je hoort het overal om je heen van branchekenners. De lockdown moet je gebruiken om ervoor te zorgen dat je straks beter uit de coronacrisis tevoorschijn komt,” stelt Van Rooij. “Als het binnen jouw financiële mogelijkheden ligt, moet je juist in deze tijd aan de slag gaan met het versterken van je bedrijf. Niet zozeer om te veranderen, maar om te verbeteren.”

Evaluatie

Met het keurmerk Goed Gefrituurd scherpt zowel de ondernemer als het totale bedrijf de prestaties aan op het gebied van vakmanschap, veiligheid en hygiëne én verantwoordelijkheid. “Het eerste deel van de aanvraagprocedure kan iedereen gratis doorlopen. Na het invullen van de zelfevaluatie beslis je of je het hele traject wilt doorlopen. Je kunt er ook voor kiezen om eerst samen met je medewerkers zelf aan de slag gaat met de verbeterpunten die uit de zelfevaluatie komen. Besluit je om door te gaan, dan wordt er een mystery guest bezoek ingepland en vervolgens een audit-gesprek. Bij het verdere traject naar het keurmerk word je geholpen door het Nederlands Frituurcentrum.”

Gouden bekroning

Hetzelfde geldt volgens Van Rooij voor Met Goud Bekroond, waarbij onderscheidende producten uit eigen keuken door keurmeesters worden beoordeeld en gecertificeerd met een oorkonde. “Je onderscheidt je met de oorkonde nadrukkelijker van andere horecabedrijven. Dat is in een steeds competitievere markt straks na corona van groot belang.”

De Nationale Smulgids

Het behalen van één van beide keurmerken is een garantie voor vermelding in de Nationale Smulgids, de consumentengids van frituurspeciaalzaken die een omweg waard zijn. Een nieuwe versie van de papieren variant van de gids laat door de coronacrisis even op zich wachten. De bedrijven zijn uiteraard wel voor iedereen digitaal te vinden op Smulgids.nl.

Van Rooij: “Een nieuwe uitgave van de gids is een beetje zinloos nu de consument niet vrijelijk de horeca kan bezoeken. We bekijken nog vanaf wanneer we nieuwe gecertificeerde bedrijven op de website gaan vermelden. Zodra het weer kan, zullen we werk maken van de nieuwe editie van de Nationale Smulgids. Die gaan we natuurlijk ook officieel presenteren te zijner tijd.”

Informatie over keurmerk Goed Gefrituurd

Informatie over keurmerk Met Goud Bekroond