Verschijning Smulgids uitgesteld tot 2021

Actueel |
3 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Toon Bressers van Restaria Den Doel in Bladel

De verschijning van de tweede editie van de Nationale Smulgids is uitgesteld tot maart 2021. Initiatiefnemer het Nederlands Frituurcentrum houdt bovendien de mogelijkheid open dat de Smulgids alleen zal verschijnen als app. De gids bevat onderscheidende Nederlandse frituurspeciaalzaken, “die een omweg waard zijn”.

Vorig jaar is tijdens het Frituurwereld Event de eerste (papieren) editie van de Nationale Smulgids verschenen, een uitgave van het Nederlands Frituurcentrum De gids bevat adressen van cafetaria’s, snackbars en frituren die beschikken over de keurmerken Goed Gefrituurd en/of Met Goud Bekroond. Ze staan voor respectievelijk uitmuntend vakmanschap en gekeurde ambachtelijke specialiteiten.

Frituurwereld Event

Net als vorig jaar, was het de bedoeling de nieuwe Smulgids op een feestelijke wijze te presenteren tijdens het Frituurwereld Event. Vanwege de coronacrisis vond dit vakevenement echter geen doorgang. Ook de uitsteldatum 11 januari 2021 (tijdens de Horecava) lijkt, gezien de huidige coronasituatie, twijfelachtig. Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum: “We kiezen nu voor verschijning op maandag 29 maart 2021. Geen toevallig gekozen datum; het is namelijk dezelfde dag dat ook de nieuwe Michelin Gids uitkomt.”

Meer frituurspeciaalzaken

In de tweede editie van de Nationale Smulgids zullen zeker meer frituurspeciaalzaken vermeld staan dan vorig jaar. Opnieuw zijn de keurmerken Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond de criteria voor opname in de gids. Daarnaast worden, na een inspectie vooraf, bedrijven opgenomen die uitmuntende cijfers behaalden via publieksplatform Smulscore.nl. Leden van ProFri zullen bovendien een aparte vermelding krijgen. De smulinspecteurs bekijken daarnaast nog of van oudsher onderscheidende frituurbedrijven een eigen plekje verdienen; de gedachten gaan uit naar een systeem van wildcards voor een eenmalige vermelding.