Met Goud Bekroond, keurmerk voor jouw ambachtelijke iconen

Goedgefrituurd - Blog, Achtergrond |
8 september 2022 |
Leestijd ± 3 tot 5 minuten
Foto: Nederlands Frituurcentrum

Keuringen voor producten en specialiteiten uit eigen keuken zijn er in de wereld van de slagers en bakkers al meer dan een eeuw. Zes jaar geleden introduceerde het Nederlandse Frituurcentrum naar voorbeeld van deze branches het eigen certificaat Met Goud Bekroond.

Vele tientallen professionele frituurders lieten sindsdien hun ambachtelijke snacks en andere iconen testen door de keurmeersters. Het betekent dat in alle windstreken van ons land inmiddels kroketten, bamischijven, eierballen, frikandellen, gehaktballen, maar ook sauzen verkrijgbaar zijn, die de status hebben van Met Goud Bekroonde streekspecialiteiten.

Na inspectie door keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum wordt een specialiteit uit eigen keuken, afhankelijk van het aantal toegekende punten, bekroond worden met goud. Het Nederlands Frituurcentrum brengt de waardering tot uiting brengen via de Met Goud Bekroond oorkonde. Deze oorkonde kan in de zaak niet alleen gebruikt worden ter promotie van de bekroonde ambachtelijke specialiteit, maar is tevens een bewijs van jouw vakmanschap.

5 dingen over Met Goud Bekroond:

1. Jouw specialiteit Met Goud Bekroond?

Wil je jouw eigengemaakte snacks of andere specialiteiten laten keuren? Meld ze dan aan bij het Nederlands Frituurcentrum. Een deskundige keurmeester komt in jouw bedrijf de producten beoordelen. Het bedrijf wordt ook bezocht door een Mystery Guest die de betreffende specialiteit-uit-eigen-keuken anoniem beoordeelt. Hij/zij brengt hierover verslag uit aan het Nederlands Frituurcentrum.

2. Criteria voor het te keuren product

Een product dat ter keuring wordt aangeboden, dient te voldoen aan de volgende criteria:

● De ambachtelijke specialiteit moet volledig in eigen keuken bereid worden.
● De specialiteit mag óók op basis van jouw receptuur door een externe partij exclusief voor jouw geproduceerd worden. Je moet deze exclusiviteit kunnen aantonen. Zie toelichting verderop.
● De specialiteit moet onderdeel zijn van het gangbare verkoopassortiment binnen jouw bedrijf.

Twijfel je of een product in aanmerking komt voor productkeuring, neem dan contact op met het Nederlands Frituurcentrum.

3. Zo verloopt de keuring

Aanmelden
Stuur een e-mail naar productkeuring@frituurcentrum.nl en vermeld daarin de namen van de specialiteiten die je wilt laten keuren. Voeg van elk product een korte beschrijving van de receptuur en een foto van het bereide product toe. Maximaal drie specialiteiten kunnen jaarlijks per bedrijf ter keuring worden aangeboden.

Mystery Guest bezoek
Jouw frituurspeciaakzaak wordt bezocht door een Mystery Guest bezoeker die de specialiteit(en) anoniem zal beoordelen. Aan de hand van een beoordelingsformulier brengt hij/zij hierover verslag uit aan het Nederlands Frituurcentrum. Mogelijk neemt hij een aantal producten mee.

Productkeuring
Het Nederlands Frituurcentrum maakt een afspraak voor een bedrijfsbezoek. Tijdens dit open bezoek worden de specialiteiten door een tweede keurmeester beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. In het schema verderop op deze pagina kun je lezen op welke punten de specialiteit cq jouw bedrijf worden beoordeeld.

Na de beoordeling wordt de eindscore vastgesteld. De opinie van de Mystery Guest wordt hierin meegenomen. Afhankelijk van de behaalde score, komen jouw specialiteiten in aanmerking voor een bekroning met goud.

Oorkonde
Als jouw ambachtelijk product Met Goud Bekroond wordt, ontvang je voor dit product van het Nederlands Frituurcentrum een oorkonde en vitrinekaart.

Promotie
De oorkonde en de vitrinekaart kunnen in de zaak gebruikt worden ter promotie van de bekroonde specialiteit, en als bewijs van uw vakmanschap. Stickers met daarop het zegel zijn tegen betaling verkrijgbaar. Deze mogen uitsluitend ter promotie van het bekroonde product gebruikt worden. Bij misbruik van het keurmerk, vervalt de bekroning van alle producten die eerder hiervoor in aanmerking kwamen.

Vakbladen
Het Frituurcentrum informeert de vakbladen over de bekroonde specialiteiten. Van het Frituurcentrum krijgt u een voorbeeld van een persbericht waarmee u zelf de regionale pers kunt informeren over de door uw behaalde oorkonde(s) en het bewezen vakmanschap.

Vermelding in Smulgids
Bedrijven die producten hebben die Met Goud Bekroond zijn krijgen een vermelding in de Nationale Smulgids, op de bijbehorende website én binnenkort ook op de website Metgoudbekroond.nl.

Jaarlijkse herkeuring
Met Goud Bekroonde producten worden jaarlijks opnieuw gekeurd. Wanneer het product of het bedrijf niet meer voldoet aan de voorwaarden, dan vervalt de bekroning.

4. Beoordelingspunten productkeuring

De keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum zien vanzelfsprekend graag dat de ambachtelijke specialiteiten met liefde worden gemaakt. Daarnaast baseren de Met Goud Bekroond keurmeesters hun oordeel op de volgende criteria:

● Geur: aroma, juiste balans, passend bij product. ● Smaak: smaakbeleving, balans smaakstoffen, passend bij product. ● Samenstelling: juiste stevigheid, verdeling ingrediënten, mondgevoel. ● Uiterlijk: vóór eindbereiding, vorm, gelijkmatigheid. ● Productie: professioneel, efficiënt, hygiëne. ● Eindbereiding: professioneel, efficiënt, hygiëne. ● Presentatie: vóór en ná eindbereiding, hygiëne. ● Voedselveiligheid: opslag grondstoffen en eindproducten, borging houdbaarheid. ● Onderscheidend: smaak, vorm/uiterlijk, beleving. ● Productinformatie: gekozen grondstoffen, allergeneninformatie, verhaal bij product. ● Marketing: menukaart/flyer/poster, narrowcasting, website. ● Kostprijsberekening: verkoopprijs, prijs-kwaliteitverhouding.

5. Wat kost de keuring?

Het aanvragen van een keuring kost 245 euro + 25 euro per specialiteit die ter keuring wordt aangeboden. Leden van ProFri krijgen 95 euro korting. De kosten voor de jaarlijkse herkeuring bedragen 150 euro + 25 euro per bekroond product.

Toelichting: Termen zoals ‘huisgemaakt’ en ‘uit eigen keuken’ worden vaak gebruikt. Deze termen worden alleen opgenomen in de oorkonde indien het product ook letterlijk in huis gemaakt wordt of echt uit eigen keuken komt. Wanneer gekozen is om het product dat ter keuring wordt voorgelegd, door derden te laten produceren, dan zal dit bij bekroning ook als zodanig vermeld worden op de oorkonde en bij de verdere communicatie. De exclusiviteit dient in dat geval aangetoond te worden en maakt een bezoek aan de producent onderdeel uit van de keuring.

Meer weten? Heb je vragen of is er iets onduidelijk? Aarzel dan niet en neem contact op met het secretariaat van het Nederlands Frituurcentrum. Dit kan per e-mail aan info@profri.nl of tijdens kantooruren via het telefoonnummer: 040-7200900.