TGI Fridays strandt voor tweede keer in ons land

Actueel |
1 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Utrechtse en Rotterdamse vestiging van TGI Fridays zijn voorgoed gesloten. Eerder dit jaar is het faillissement uitgesproken door de rechtbank. Het is de tweede keer dat deze Amerikaanse restaurantformule het niet redt in ons land.

Aan het nieuwe Stationsplein tussen Hoog Catharijne en Utrecht CS opende TGI Fridays Bar & Grill zes jaar geleden. Een vestiging in Rotterdam volgde drie jaar geleden in de Markthal. Het typisch Amerikaanse casual grillrestaurant is gespecialiseerd in hamburgers, spareribs, chicken wings en milkshakes. Sauzen staan er centraal op tafel, terwijl ook sprake was van een uitgebreide cocktailkaart.

Nederlandse rechten

Het Groningse bedrijf Beijk Catering verwierf in 2016 de rechten als masterfranchiser van TGIF. Twee jaar later opende de cateraar hierop een restaurant in Utrecht. Beijks vestiging op Utrecht CS betekende in 2018 een herlancering voor ons land.

TGIF Rotterdam

Rond 1995 zat in Rotterdam al eerder enkele jaren een TGIF. De belangstelling van consumenten was ook toen onvoldoende. De vestiging werd in 1999 failliet verklaard. Destijds waren er plannen om vestigingen in grotere hotels te vestigen, maar dat kwam nooit van de grond.

TGIF ontstond in 1965 op Manhattan in New York. Hoewel er nog ettelijke honderden vestigingen zijn, sloten eerder dit jaar ook tientallen restaurants van de formule in de VS en andere landen.

Foto: TGI Fridays