Mogelijk eind januari versoepelingen van coronamaatregelen verwacht

Actueel |
4 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - corona

De verwachtingen waren al niet positief, maar nu laat het Outbreak Management Team weten dat versoepelingen van de coronamaatregelen na 14 januari inderdaad onwaarschijnlijk zijn. De inschatting is nu eind januari.

Update 14 januari 2022: Horeca tot zeker 25 januari dicht, winkels open zonder afspraak

De huidige maatregelen, die onder meer de horeca weer zwaar treffen, zouden tenminste tot vrijdag 14 januari gelden. Horecazaken zijn gesloten, maar afhalen en bezorgen zijn nog altijd wel toegestaan. Het Outbreak Management Team denkt niet dat versoepelingen vanaf 14 januari mogelijk zijn.

Boostercampagne nog niet klaar

De reden voor de mogelijke verlenging van de maatregelen, is dat de boostercampagne nog volop bezig is. Eind januari moet deze zijn afgerond en de hoop is dat de verspreiding van het virus dan voldoende zal afnemen.

Maandag 10 januari gaan de basisscholen en middelbare scholen weer open. Dat zal volgens het OMT eind januari of begin februari leiden tot een piek in de besmettingen, maar de ziekenhuisopnames zouden beperkt kunnen blijven. Verder is er nog veel onzekerheid over de besmettelijkheid van omnicron en de effectiviteit van de boosters tegen deze variant. (Lees verder onder de advertentie)

Volgende persconferentie

Vrijdag 7 januari praat het OMT verder over de ontwikkelingen. De volgende persconferentie waarin het kabinet nieuwe besluiten bekendmaakt, wordt verwacht op vrijdag 14 januari om 19.00 uur.

Helder langetermijnbeleid

ONL voor Ondernemers pleitte eind december 2021 bij het kabinet voor een helder langetermijnbeleid voor corona. De belangenvereniging pleit voor een plan met vijf onderdelen.

Volgens ONL confronteert het kabinet ondernemers teveel last-minute met maatregelen. “Zo kun je niet ondernemen. Dit is paniekvoetbal”, zei ONL-voorzitter Hans Biesheuvel na de aankondiging van de huidige maatregelen. “Zorg er ook voor dat dit de laatste keer is dat zulke maatregelen nodig zijn. Dit is voor veel ondernemers anders niet vol te houden. De veerkracht bij hen is weg.”