Dit waren de 10 populairste onderwerpen op Frituurwereld.nl in 2021

Actueel |
31 december 2021 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Frituurcentrum-Cafetaria-De-Neus-buppen
Misschien wel de vrolijkste frituurfoto van 2021: Hans Geurts van Cafetaria De Neus in Zeist met zijn nieuwe concept: Buppen

Met bijna een half miljoen paginaweergaven in 2021 is het duidelijk dat friturend Nederland de weg naar vakplatform Frituurwereld.nl heeft gevonden. Waar wilden jullie het meeste over weten? Dit zijn de tien best scorende onderwerpen van het afgelopen jaar.

1. Coronaregels in de cafetaria

Natuurlijk en helaas voerde corona, net zoals het voorgaande jaar, de boventoon in 2021. Met tussenpauzes werd de horeca het hele jaar door zwaar getroffen, en het eind is nog niet in zicht. De horeca krijgt volop aandacht, maar frituurondernemers bezoeken Frituurwereld.nl om te lezen wat de maatregelen nu precies voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven betekenen.

De top 10 van de best bezochte artikelen van 2021 is voor de helft gevuld met coronanieuws. Het laatste, treurige bericht, dat voor een aantal toch als een shock kwam, dateert van 18 december: Horeca dicht tot 14 januari, afhalen en bezorgen blijven toegestaan. En het feit dat afhalen en bezorgen altijd door is blijven gaan tijdens deze hele crisis, is voor velen een redding geweest.

2. Buppen in Zeist

Ondernemers blijven inventief met het aanbod. Zo bedacht Hans Geurts van Cafetaria De Neus in Zeist een compleet nieuwe term voor de branche: Buppen. Met dit frietconcept zet hij sinds dit jaar de wereld op z’n kop.

3. Ondernemende branche

Dat de frituurbranche ondernemend is – zeker in tijden van crisis – bleek ook in 2021 weer. Zo opende Frietboutique van Sammy en Pebbles nog een vestiging in Rotterdam, de derde van Nederland. Patrick Nieuwveld keerde terug als cafetariaondernemer met Restaria Nieuwveld in Poortugaal en Plaza-ondernemers Theo van Gemert en Hugo van Wandelen gingen van start met bezorgconcept Dirty Fries in Eindhoven. Ook andere ondernemers lieten zich door corona niet weerhouden.

4. Culinaire friet geweigerd

Er was veel belangstelling voor de ‘culinaire friet’ van de mobiele frituur Brut Friterie, waarmee topchef Hans van Wolde door Limburg toerde. De friettoernee kwam echter vroegtijdig ten einde. Gemeenten waren namelijk niet happig om vergunningen te verstrekken. Dat had ongetwijfeld te maken met corona (veel toeloop), maar ook met klachten over concurrentie van frietverkopers met een vaste locatie.

5. Het feest van de lijstjes

Lijstjes worden altijd goed gelezen. Een lijstje met lijstjes op Frituurwereld.nl in 2021:  

7 leuke dingen die je moet weten over de kroket

Prijs, prijs en nog 7 x prijs (verhogingen)

Frietmanifest volop in de media: 6 hoogtepunten

6. Never stop learning

Voor ondernemers en medewerkers is het belangrijk om zich ook in tijdens van crisis te blijven ontwikkelen. De e-learnings die vakvereniging ProFri sinds het begin van de pandemie kosteloos aanbiedt, zijn heel 2021 gratis gebleven. In 2022 zijn ze alleen nog gratis voor leden van ProFri. Abonnees van het Nederlands Frituurcentrum krijgen korting.

7. ProFri doet stof opwaaien

De branche kreeg in 2021 volop aandacht in de landelijke media vanwege het Frietmanifest dat ProFri op 1 november overhandigde aan de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Hierin stelt de vakvereniging dat cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven niet de oorzaak zijn van de gezondheidsachterstand in Nederland.

ProFri-directeur Frans van Rooij te gast bij talkshow Op1

Ook vóór de presentatie van het manifest was dit een onderwerp in de media. Zo deed het optreden van ProFri-directeur Frans van Rooij bij talkshow Op1 veel stof opwaaien.

In dit verlengde bleef ook het eerder verschenen artikel Vet en frituren: fabels en feiten dit jaar goed scoren.

8. Nu al bezig met 2023

We bereidden ons in 2021 voor op nieuwe regels waar de branche de komende jaren mee te maken krijgt. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt regelgeving voor om het aantal kunststofproducten voor eenmalig gebruik – de zogenaamde wegwerpplastics – in het zwerfafval te verminderen.

Het plan heeft echter alleen kans van slagen als de overheid cafetaria’s en andere horecabedrijven financiële ondersteuning biedt. Dat zegt vakvereniging ProFri in een reactie op het wetsvoorstel. Hierin staat dat onder meer cafetaria’s vanaf 2023 aan strenge eisen moeten voldoen als ze nog plastic voedselverpakkingen en drinkbekers aanbieden.

9. Ketelkwestie

Ook in 2021 bleef de ketelkwestie de gemoederen bezighouden. Een rechter in het Belgische Kortrijk oordeelde dat fabrikant Qbtec driehonderd defecte frituurketels mag vernietigen die tot dan toe als bewijs lagen opgeslagen bij een inmiddels failliete Belgische dealer. De Stichting Ketel Kwestie, in 2019 opgericht om ondernemers met defecte ketels te ondersteunen, hoopt dat het Belgische OM in het nieuwe jaar de zaak verder in behandeling gaat nemen.

10. Frikandelrel

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ligt vaak onder vuur vanwege de aanpak van de pandemie. Maar als je aan de populairste snack van Nederland komt, heb je pas echt de poppen aan het dansen. Friturend social media ontplofte bijkans toen De Jonge vaccintwijfelaars vergeleek met frikandellenliefhebbers. Hij deed de uitspraak eind december 2020, maar het artikel hierover, met de vurige reactie van een cafetariaondernemer, bleef in 2021 goed scoren.

Bonus: de grote winnaar

Maar wat is nu het best gelezen bericht van Frituurwereld.nl in 2021? Gaat het over corona? Gelukkig niet. Nee, de grote winnaar is al jaren het grootste horecabedrijf van Nederland. En het onderwerp betreft het populairste item op het menu. In augustus werd het nieuws bekend: McDonald’s verandert iconische Big Mac. De opvallende stap heeft alles te maken met met maaltijdbezorging.

De redactie van Frituurwereld.nl wenst iedereen een gezond en succesvol 2022.