Horeca doet dringende oproep aan nieuwe minister: ‘Laat ons weer opengaan’

Actueel |
11 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurwereld - protest horeca alliantie

Horecaondernemers lijden zwaar onder de coronamaatregelen en zijn de lockdown meer dan zat. Dat Nederlanders massaal hun geld in België uitgeven, doet extra pijn. De Horeca Alliantie legt daarom een dringende oproep neer bij de nieuwe Minister van Economische Zaken.

Update 14 januari: Horeca doet ultieme poging bij minister om toch versoepelingen te realiseren

In het hele land klinken geluiden om op zaterdag 15 januari de deuren weer te openen, zowel van winkeliers als horecaondernemers. Ook uit de achterban van de Vereniging Professionele Frituurders zwelt het ongenoegen aan. “We gaan naar de kloten”, is een veelgehoorde reactie. Mede namens de Horeca Alliantie legt ProFri-directeur Frans van Rooij dit geluid deze week tijdens een videogesprek voor aan de kersverse Minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens. “Het gesprek is weliswaar bedoeld om kennis met haar te maken, maar ik wil als woordvoerder van de Horeca Alliantie snel ter zake komen”, zegt Van Rooij. “Heel Nederland schreeuwt om versoepelingen van de maatregelen.”

Dringende oproep

Volgens Koninklijke Horeca Nederland kan de horeca per direct open, en anders uiterlijk zaterdag 15 januari. De branchevereniging heeft een routekaart gepresenteerd die dat mogelijk moet maken. De Horeca Alliantie stelt een iets voorzichtigere heropening voor. “Heropening van clubs en discotheken op basis van het coronatoegangsbewijs en reguliere capaciteit per 15 januari is niet realistisch”, zegt Van Rooij.

“Maar dat de horeca met bepaalde restricties gewoon open kunnen, bewijzen onze buurlanden. In België en Duitsland zie je dat het mogelijk is. Dus we doen morgen in ons gesprek via de minister van EZK een dringende oproep aan het kabinet om winkels en horeca weer te openen. In fases kunnen we vervolgens voorzichtig zover mogelijk terug naar de oude vertrouwde situatie van voor de coronacrisis. Alles nog langer op slot houden is geen optie meer.”

Uit protest open

Een aantal winkeliers en horecaondernemers zeggen uit protest de deuren op zaterdag 15 januari weer te zullen openen, ook als de lockdown wordt verlengd. Onder meer ondernemers in Geleen hebben dit voornemen kenbaar gemaakt. Winkeliers en horecaondernemers in Amsterdam, verenigd in Amsterdam City, zijn een petitie gestart met de oproep richting de regering om vanaf vrijdag 14 januari weer open te kunnen. De petitie is bijna 13 duizend keer ondertekend.

Belgische ondernemers profiteren

Ondertussen spinnen ondernemers net over de grens in België garen bij de lockdown in Nederland. Onder meer winkels en restaurants in Antwerpen spreken van een ongekende omzetstijging in de afgelopen weken, allemaal door de Nederlandse ‘invasie’. “Ik durf het bijna niet uit te spreken, maar we draaien 300 procent meer omzet dan in een normale maand”, aldus de bedrijfsleider van café Het Groene Hart tegen HLN. “Het is waanzinnig en fantastisch tegelijk.”

Volgende persconferentie

De volgende persconferentie waarin het kabinet eventueel nieuwe besluiten bekendmaakt, wordt verwacht op vrijdag 14 januari om 19.00 uur. De vooruitzichten zijn echter niet positief. Het Outbreak Management Team liet eerder weten dat versoepelingen van de coronamaatregelen na 14 januari onwaarschijnlijk zijn. De inschatting is nu eind januari.