Haagse bronnen: geen versoepelingen voor horeca, wel voor winkels

Actueel |
13 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De verwachting is dat de horeca na 14 januari dicht moet blijven, melden Haagse bronnen. Niet-essentiële winkels mogen op afspraak klanten verwelkomen. Vrijdag 14 januari maakt het kabinet het definitieve besluit bekend.

De huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, gingen in op 19 december 2021 en zouden tot zeker 14 januari 2022 gelden. Afhalen en bezorgen zijn wel toegestaan.

Update 14 januari: Horeca tot zeker 25 januari dicht, winkels open zonder afspraak

Roep om versoepelingen luider

Nu lijkt het er sterk op dat de horeca ook na 14 januari geen gasten mogen ontvangen. De roep om versoepelingen uit de branche wordt steeds luider. In verschillende plaatsen in het land hebben winkeliers en horecaondernemers laten weten dat ze dit weekend de deuren zullen openen, met of zonder verlening van de lockdown.

Winkels, scholen en sporten

Niet-essentiële winkels gaan volgens bronnen wel open, maar mogen enkel mensen op afspraak binnenlaten. Dat geldt ook voor kappers en andere contactberoepen. Het hoger onderwijs mag ook weer fysiek lesgeven. Daarnaast wordt binnen sporten onder voorwaarden weer mogelijk. Buiten sporten kan straks weer tot 20.00 uur.

Horeca in gesprek met nieuwe minister

De Horeca Alliantie en Koninklijke Horeca Nederland hebben eerder deze week – op uitnodiging van het Ministerie van Economische Zaken – kennisgemaakt met de kersverse minister Micky Adriaansens. Daarbij hebben ze nogmaals de noodklok geluid over de penibele situatie waarin veel horecaondernemers zich bevinden. Ook hebben ze gepleit voor een gefaseerde opening van de branche.

Volgende persconferentie

De volgende persconferentie waarin het kabinet mogelijk nieuwe besluiten bekendmaakt, wordt verwacht op vrijdag 14 januari om 19.00 uur. Het is de eerste persconferentie met de nieuwe Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Het Outbreak Management Team liet eerder al weten dat versoepelingen van de coronamaatregelen na 14 januari onwaarschijnlijk zijn.