Cafetaria’s reageren verdeeld op protestactie tegen coronamaatregelen

Actueel |
13 januari 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Rob Nicolai van Friterie aon de Kirk (links) met een medewerker in één van zijn snackwagens

Winkels en ook horeca op verschillende plekken in het land kondigen aan dat ze de deuren zullen openen, of de lockdown nu wordt verlengd of niet. Wat doen cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven in die regio’s? We spraken een aantal ondernemers. “Ik wil het risico niet lopen.”

Geleen, Valkenburg, Oude IJsselstreek, Deventer, Raalte; winkels en ook horeca in verschillende delen van het land gaan vrijdag 14 of zaterdag 15 januari weer open. Waarschijnlijk voor één dag, of voor een paar uur. Ondernemers zijn de maatregelen zat en willen met de actie een krachtig signaal afgeven. De situatie voor winkels is echter anders dan voor horeca, en zeker voor frituurbedrijven.

‘We mogen niet klagen’

“Wij zijn open voor afhaal en we laten het zo”, zegt Marita Harleman van Robby’s Snacks in Raalte. Ondernemers in het centrum van de Overijsselse plaats openen zaterdag 15 januari de deuren. Het is een gecoördineerde actie van de ondernemersvereniging, zo meldt De Stentor. Robby’s Snacks doet niet mee, zegt Harleman: “Want eigenlijk mogen wij helemaal niet klagen.”

De cafetaria is, net als vele anderen, altijd open geweest voor afhaal. Bestellingen die online of telefonisch binnenkomen, worden naar de auto’s op de parkeerplaats gebracht. Voor mensen die binnen wachten, is er genoeg ruimte om afstand te houden. Volgens de ondernemer hebben ze het tot nu toe prima gered.

‘Ik wil geen besmettingen’

Valkenburg is vrijdag 14 januari één van de eerste plaatsen waar ondernemers uit protest opengaan. De gemeente steunt de actie. Rob Nicolai van Friterie aon de Kirk gaat er echter niet in mee. “We zijn al open voor afhaal en vooral in de weekenden is het heel druk.” Zo druk, dat de omzet volgens Nicolai is verdubbeld. “Mensen blijven buiten en staan soms wel een uur te wachten. Maar niemand klaagt. Ze staan gezellig te praten, we zetten een vuurkorf neer en ze kunnen warme chocolademelk of koffie bestellen.”

Nicolai houdt uit veiligheidsoverwegingen het zitgedeelte gesloten. “We hebben slechts twaalf zitplaatsen, en daar wil ik het risico niet voor lopen. Ik wil niet dat iemand ziek wordt. En als iemand besmet raakt, kan ik twee weken dicht.”


Brut Friterie

Rob Nicolai heeft naast de zaak een aantal mobiele snack- en ijswagens. Die business is helemaal stilgevallen. “Het geluk is dat die wagens zijn betaald. Stilstaan levert niets op, maar het kost ook niet veel.” De ondernemer heeft wel een deal gemaakt met sterrenchef Hans van Wolde, een vaste klant van Friterie aon de Kirk. Van Wolde gebruikt één van de snackwagens samen met de friet en sauzen van Nicolai voor zijn mobiele concept Brute Friterie, waarmee hij door de regio toert.


‘Niet voor één dag al die moeite’

Volgens Andy Balsink van Pommes Valkenburg is de horeca in het centrum mondjesmaat positief over de protestactie. “Het is goed dat er aandacht voor is, maar ze willen niet voor een dag al die moeite doen om om te bouwen. En het is maar van 12.00 tot 16.00 uur.” Ook voor Pommes Valkenburg verandert er niets. “We zijn altijd open geweest voor takeaway en delivery.” Frituurwereld.nl sprak ook een cafetariaondernemer in Valkenburg die nog niet eens op de hoogte was van de actie. “Dus ik moet nog kijken of ik eraan meedoe.”

‘Ophoepelen met die maatregelen’

Kenny Debeij van Cafetaria Kenny’s in Geleen denkt er heel anders over. Ook in zijn plaats gaan zaterdag 15 januari de winkels en horecazaken open. “Wij doen zeker mee. Het is namelijk niet meer te doen. Ophoepelen met die maatregelen. We draaien flink omzetverlies, zo’n 30 tot 40 procent. Andere zaken hebben het nog erger.”

Het is niet duidelijk hoe de gemeente zal reageren, maar Debeij maakt zich geen zorgen. “Als iedereen opengaat, hebben ze niet genoeg capaciteit om te handhaven.” De ondernemer wil zelfs verdergaan dan één dag. “Als ik merk dat meerdere ondernemers standhouden wel.”

Volgende persconferentie

De volgende persconferentie waarin het kabinet eventueel nieuwe besluiten bekendmaakt, wordt verwacht op vrijdag 14 januari om 19.00 uur. De vooruitzichten zijn echter niet positief. Het Outbreak Management Team liet eerder weten dat versoepelingen van de coronamaatregelen na 14 januari onwaarschijnlijk zijn. De inschatting is nu eind januari.