Goed Gefrituurd Keurmerk voor Cafetaria de Steiger

Actueel |
23 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Michael Brink van Cafetaria de Steiger heeft het Goed Gefrituurd Keurmerk behaald. De ondernemer ontving het certificaat en het schildje uit handen van Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri).

Het Goed Gefrituurd Keurmerk prijkt sinds kort op de gevel van Cafetaria de Steiger in Medemblik. Om dit keurmerk te verdienen, moest het bedrijf aantonen dat het uitblinkt in Vakmanschap, Veiligheid & hygiëne en Verantwoordelijkheid, de drie pijlers van het keurmerk. Ondernemer Michael Brink heeft daarvoor eerst een verklaring en een zelfevaluatie ingevuld. Daarna is de cafetaria beoordeeld door een mystery guest, die onder meer heeft gelet op gastvrijheid, kwaliteit, professionaliteit en hygiëne vanuit de ogen van de consument.

Ook is het bedrijf getoetst door het Nederlands Frituurcentrum. Hierbij is gelet op deskundigheid, vakbekwaamheid, gastvrijheid, productkennis, voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Mystery guest

Eén van de voorwaarden om het keurmerk te behalen, is een minimale score van 75 procent tijdens het mystery guest-bezoek. Cafetaria de Steiger behaalde een score van maar liefst 94 procent. “Dit is de kroon op ons werk”, zegt Michael Brink. “En met het keurmerk laten we zien dat we met ons vak bezig zijn. Ik ben trots, maar de medewerkers ook. We hebben dit samen bereikt.”

Erkenning

Het Goed Gefrituurd Keurmerk is door ProFri in het leven geroepen om de kwaliteit en het vakmanschap van cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken beter zichtbaar te maken voor de consument. De gekeurde bedrijven zijn herkenbaar aan het schildje bij de ingang en aan het certificaat in de zaak. Hierop staat het Goed Gefrituurd Keurmerk met het jaartal en de maand waarop de laatste keuring heeft plaatsgevonden.

Het keurmerk wordt vanaf 2024 een voorwaarde voor lidmaatschap bij ProFri. Bestaande leden die het keurmerk nog niet hebben behaald, kunnen voor 1 oktober 2022 de zelfevaluatie invullen. Hiermee brengen ze de huidige situatie van de drie genoemde pijlers binnen het bedrijf in kaart.

Lees hier meer over de zelfevaluatie

Self-improvement

Na de zelfevaluatie kunnen ondernemers zelf bepalen welke onderdelen verbeterd moeten worden. Uiterlijk 1 oktober 2023 moeten de huidige leden aangetoond hebben dat hun bedrijf aan de geldende criteria van het Goed Gefrituurd Keurmerk voldoet. Frituurprofessionals die nog geen lid zijn van ProFri, kunnen zich aanmelden als aspirant-lid. Zij doorlopen dan hetzelfde traject, waarbij de aspirant-status vervalt als het keurmerk is behaald.

Foto: Michael Brink van Cafetaria de Steiger neemt het keurmerk in ontvangst uit handen van ProFri-directeur Frans van Rooij

Online vindbaarheid

Alle gekeurde bedrijven staan op Goedgefrituurd.nl en krijgen een vermelding in de Nationale Smulgids. Dit is een consumentengids die ieder jaar wordt uitgegeven door het Nederlands Frituurcentrum. Deze gids is voor smulpapen ook online te raadplegen via Smulgids.nl. Via de online rating tool ‘Smulscore’ kunnen consumenten hun smulmening geven over een recent bezoek aan een cafetaria. De mening van consumenten telt mee bij het verkrijgen én behouden van het keurmerk en de vermelding in de Smulgids.

Lees hier meer over het Goed Gefrituurd Keurmerk