McDonald’s Frankrijk als voorbeeld: afwasbaar servies is de norm

Actueel |
20 december 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: McDonald’s France

Is er nog toekomst voor eenmalige verpakkingen? Bij McDonald’s Frankrijk gingen de disposables kortgeleden voor een groot deel in de ban. In zijn hamburgerrestaurants introduceerde de Franse tak van het bedrijf herbruikbare, afwasbare verpakkingen voor friet, dranken en snacks.

President Emmanuel Macron reageerde zelfs hoogstpersoonlijk op de introductie van McDonald’s. Op Twitter schrijft hij als commentaar bij een doorgestuurd bericht. “De anti-afvalwet is niet alleen het einde van plastic rietjes. Kijk om je heen: in Frankrijk zijn veranderingen aan de gang om onze consumptiepatronen te veranderen en ons afval te verminderen. We dringen erop aan om dit wereldwijd te doen. Laten we de situatie veranderen!”

Frietbakjes van keramiek

McDonald’s Frankrijk loopt met zijn nieuwe servies, dat geschikt is voor de afwasmachine, vooruit op strenge nieuwe wetgeving. In de loop van volgend jaar zijn fastfoodrestaurants met 20 zitplaatsen of meer verplicht om gasten die ter plekke eten te serveren in herbruikbare bakjes en bekers. Zelfs sauzen moeten voorgeschoteld worden in afwasbare bakjes. Voor friet gebruikt McDonald’s nu bakjes van keramiek, terwijl de burgers in papier worden verpakt.

“40 procent minder afval”

Eerder dit jaar nam McDonald’s in een twintigtal restaurants reeds de proef op de som. Klanten kunnen na hun maaltijd het dienblad met het herbruikbare servies weer inleveren. In de proefrestaurants werd de afvalberg hierdoor 40 procent kleiner. Het restaurantconcern loopt vooruit op regelgeving. Frankrijk heeft strenge nieuwe wetgeving voor verpakkingen. Via tussentijdse stappen gaat het land op weg naar een totaalverbod van plastic verpakkingen per 2040.

McDonald’s heeft in Frankrijk ruim 1500 vestigingen en een jaaromzet van 5,3 miljard euro. Officieus wordt dit jaar het 50-jarig bestaan van McDonald’s Frankrijk gevierd. Hoewel het Amerikaanse concern pas in 1979 echt werk ging maken van expansie, opende een individuele franchisenemer in 1972 reeds een vestiging.

Meer over