Primeur: “Emmeloord heeft de eerste oliebollen-automatiek van Nederland”

Actueel |
21 december 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Bij Ons in de Wellerwaard

Een primeur in Emmeloord. Volgens strandrestaurant Bij Ons in de Wellerwaard is haar oliebollenautomatiek een unicum in ons land. Voor een euro per stuk (betalen met muntgeld) kunnen consumenten een oliebol trekken.

Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen, waaronder de Alzheimerstichting.

Restauranteigenaar John van Beek bouwde de omkasting van de oliebollenautomatiek zelf. In de loketautomaat zitten 32 oliebollen in even zovele vakjes. Van Beeks restaurant is gevestigd aan een recreatiemeer en trekt veel bruiloften en partijen. De verkoop is dan ook mede gericht op gasten die na afloop van hun feestje nog trek hebben.

Aandacht in Jeugdjournaal

In de lokale media laat Van Beek weten dat hij de verplaatsbare automatiek ook op andere plekken wil inzetten. De automatiek met warmhoudplaatjes staat namelijk op wieltjes. De gedachten van Van Beek gaan uit naar grootschalige locaties als Intratuin in Emmeloord. De oliebollen worden dagelijks vers gebakken: de bollen die niet worden verkocht, gaan naar een zorgtehuis.

De ‘eerste oliebollenautomatiek van Nederland’ trok veel aandacht in de media. Verschillende kranten besteedden er aandacht aan en het Jeugdjournaal toonde een filmpje van dit oliebollenconcept. Overigens verkocht het strandrestaurant andere jaren reeds oliebollen vanuit een eigen kraam.

Oliebollen bij frituurzaken

Over de automatiek en oliebollen gesproken: hoewel er nog altijd cafetaria’s zijn die eind december oliebollen verkopen, is dat lang niet meer zo’n vanzelfsprekendheid als in vroeger jaren. Tot eind vorige eeuw was de oliebollenverkoop voor honderden frituurzaken een gebruikelijke bijverdienste.

Dit was mede ook te danken aan de Rotterdamse snackbarhouder Piet Spiering. Aan het begin van de tachtiger jaren reisde hij vijf jaar lang door het land om zijn collega’s de kunst van het oliebollen bakken én verkopen bij te brengen. Zelf boekte Spiering internationaal succes met zijn oliebollen: zeelui uit allerlei landen waren grote afnemers van de baksels uit zijn snackbar op het Noordereiland in Rotterdam.