Statiegeld voor Burger Kings Whopper-doosjes

Actueel |
27 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Burger King Corporation

Burger King wil volgend jaar herbruikbare Whopper-doosjes en drinkbekers wereldwijd introduceren via een statiegeldsysteem. In de steden New York, Portland en Tokio experimenteert Burger King er al mee om op deze manier de afvalberg te laten slinken.

Burger King hanteert een systeem dat nu al veel wordt gebruikt bij grootschalige evenementen zoals popconcerten. Klanten betalen statiegeld voor hun Whopper-doosje, hun drinkbeker en andere verpakkingen. Als ze die weer inleveren aan de balie, krijgen ze het statiegeld terug. Burger King maakt de verpakkingen vervolgens in de eigen restaurants schoon voor hergebruik.

Revolutionair

Deze omgang met eetverpakkingen, betekent voor de fastfoodsector een revolutionaire breuk met een lange traditie. Omwille van de snelheid en de voedselhygiëne, bedient de sector zich al zeker zeventig jaar van disposables, eenmalige verpakkingen. Koffieketen Starbucks hanteert al enige tijd een soortgelijk model; daar worden de consumenten echter eigenaar van de koffiebekers die ze kopen. Er is dus geen sprake van statiegeld, retouren en schoonmaken.

Circulair

Burger King gebruikt voor de doosjes en bekers circulair materiaal, de zogenaamde TerraCycle zero-waste verpakkingen. Burger King verwijst bij dit nieuws ook naar corona. Het gebruik van wegwerpverpakkingen heeft door de coronacrisis (meer afhaal en bezorging) opnieuw een enorme vlucht genomen. In 2025 wil Burger King alle eenmalige verpakkingen uit zijn 19.000 vestigingen wereldwijd, inclusief de 70 Nederlandse restaurants, verbannen.

Meer over