Plastic bakjes: de discussie gaat door

Achtergrond |
21 juni 2019 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Wat gaat het worden; karton, bamboe, suikerriet, palmblad of iets anders? Door nieuwe Europese regels, gelden binnenkort beperkingen voor plastic snackverpakkingen voor eenmalig gebruik. Vooralsnog geldt dit nog niet voor de friet- en snackbakjes van polystyreen. Dat lijkt echter een kwestie van tijd. Mede door een radioreportage van de NPO blijft het onderwerp op de agenda.

Foto’s Shutterstock en Sugartray.com

Eerst even dit: niet ondenkbaar is dat Europa met aanvullende maatregelen komt. Dat zit zo: plastic bordjes voor eenmalige gebruik worden wel verboden binnen twee jaar. Indien de friet- en snackbakjes onverhoopt alsnog tóch worden beschouwd als “bordjes”, kán het verbod dus de bakjes gaan raken. Radioverslaggever Jeroen Schutijser dook dit voorjaar dieper in de materie. Zijn item voor NPO Radio 1 over de toekomst van plastic in de cafetaria werd door verschillende andere media overgenomen. Vastgesteld kan worden dat sprake is van veel beweging aan het verpakkingsfront in frituurspeciaalzaken.

300 miljoen

Naar taxatie van vakvereniging ProFri circuleren er in de frituurbranche jaarlijks zeker 300 miljoen plastic verpakkingen van polystyreen ofwel kunststof ofwel plastic. Nieuwe alternatieven voor de traditionele, nog altijd vaak witte A-bakjes sijpelen nog maar mondjesmaat door. Toch zijn er zeker de nodige ondernemers die hun bedrijf plasticvrij maakten of willen maken. Elders in deze editie van Frituurwereld komt de Brunssumse ondernemer Hans Boumans aan het woord. Zijn zaak draait nu bijna volledig op stroom. Zijn volgende missie is: “Alle plastic uit het bedrijf.” Hij is zeker niet de enige die af wil van plastic. Robbert Jan de Veen van De Daltons in Voorthuizen bande de afgelopen Maanden al veel kunststof uit zijn zaak. In het Eindhovens Dagblad kwamen ondernemers aan het woord die met alternatieven experimenteerden. De experimenten voldeden wat hen betreft lang niet altijd. Dit geldt ook voor de Roosendaalse snackbarhouder Mark van Dooren. Hij kreeg veel klachten van afhaalklanten nadat hij de overstap maakte naar karton. Aard van de klachten: het karton werd slap door de friet stoofvlees, de frikandellen rolden uit het kartonnen bakje. Van Dooren keerde terug naar plastic.

Suikerriet

Kansrijk lijken verpakkingen van suikerrietstengels. ProFri nam hiermee tijdens een informeel onderzoek de proef op de som. Gedurende twee uur werd er gloeiend heet water gezet in de bakjes van suikerriet. De bakjes doorstonden de test glansrijk en hadden na deze ad hoc proef nog hun optimale vorm en stevigheid. Prijs is voor veel ondernemers echter een drempel om over te stappen op suikerriet of ander materiaal. In de reportage van de NPO herhaalde Wilco Wieling van Depa wat hij vorig jaar zei tijdens het Frituurwereld Event: “Amper 3 procent van de prijs van een patatje gaat nu op aan de verpakking. Met het nieuwe materiaal wordt dat misschien 4 of 4,5 procent.” Daarnaast legde Wieling opnieuw de nadruk op het risico van afbreuk van het imago van de cafetaria. Zijn standpunt: jongere generaties zijn idealistischer en uiterst kritisch op het gebruik van plastics zoals de traditionele A-bakjes.

Prijs

Inmiddels hebben vrijwel alle leveranciers van disposables, waaronder marktleider Depa, veel alternatieven in hun assortiment. Daarnaast zijn er de nodige nieuwkomers op de markt, zoals Fonkels, Sugartray en een hele rits anderen. Alle bieden ze hun eigen oplossingen voor foodverpakkingen voor eenmalig gebruik. Daarnaast betreden enkele prijsvechters de markt. Zoals de Disposable Discounter in Assen, een bedrijf dat primair online zaken doet. Ook dit bedrijf levert frietbakjes en andere verpakkingen van suikerriet, karton en ook gewoon plastic. Overigens is de discussie misschien erg actueel, maar zeker niet nieuw. Bijna 25 jaar geleden introduceerde Aviko in samenwerking met een producent al eens frietverpakkingen van gehard aardappelzetmeel. Net als bij ijshoorntjes, kon je de biologisch afbreekbare verpakking gewoon opeten. Het werd geen succes, plastic bleef. Dat polystyreen nu wél het einde van zijn levenscyclus nadert, lijkt echter geen vraag meer.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 12 – Zomer 2019

Meer over