Klanten naar rechter wegens ‘misleidende Whopper’ van Burger King

Actueel |
11 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Burger King

Vier klanten hebben bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida een klacht tegen Burger King gedeponeerd. Zij vinden dat de burgerketen misleidende reclame maakt: het viertal heeft berekend dat de Whopper van Burger King in advertenties 35 procent groter lijkt dan hij in werkelijkheid is.

Hoewel het de consumenten niet gaat om financiële genoegdoening, maar ze de zaak een principekwestie vinden, willen ze via een gerechtelijke uitspraak een schadevergoeding afdwingen voor “iedereen die door de advertenties van Burger King bedrogen is”. Burger King laat in aan de media weten dat het geen commentaar geeft op lopende rechtszaken.

“Overdrijving”

Volgens de klanten die de gang naar de rechtbank maakten, bedient Burger King zich al een lange reeks van jaren van ‘bedrieglijke handelspraktijken’. De restaurantketen zou reeds sinds 2017 in reclame-uitingen “de grootte van zijn eigen hamburgers aanzienlijk overdrijven”. In werkelijkheid, zo betogen de klanten, is de samenstelling of de hoeveelheid rundvlees van de Whopper in jaren nooit veranderd. Volgens hen beeldt Burger King bij gerechten als de Impossible Burger, de Big King en de Bacon Double Cheeseburger eveneens misleidende foto’s af in zijn marketing. In de rechtszaak wordt geëist dat het bedrijf hiermee stopt.

Grote kipburger

De rechtszaak is volgens de indieners mede ingegeven door de stijgende voedselprijzen van dit moment. Naar de smaak van de kritische consumenten geven de misleidende advertenties geen pas nu veel mensen met een lager inkomen moeilijk kunnen rondkomen. In het Verenigd Koninkrijk is Burger King in het verleden voor iets dergelijks al eens op de vingers getikt door de Britse reclame-autoriteiten. Toen moest de keten een reclamespotje terugtrekken vanwege de misleidende omvang van een kipburger.