“Blijf gasten omarmen en verwarmen met jouw lekkere friet…”

Actueel |
26 december 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Foto: Horecabelike.nl

“Blijven doen waar je goed in bent. Gasten omarmen en verwarmen met friet en andere lekkere gerechten. En natuurlijk blijven rekenen. Het is je grootste kans op succes in 2023.” Dit zegt ProFri-directeur Frans van Rooij in zijn laatste gesprek van dit jaar met de redactie van Frituurwereld.

“Dat 2022 me het jaartje wel was, hoeft geen betoog,” vertelt Van Rooij. “Na twee lastige coronajaren, zijn we pardoes in een energiecrisis beland, terwijl de ondernemers ook geconfronteerd werden met andere absurde prijsverhogingen en grote uitdagingen met hun personeelsroosters. We weten dat het allemaal nog niet voorbij is. Een fors deel van de horecaondernemers verwacht het in 2023 moeilijk te krijgen. Hoewel je natuurlijk de realiteit altijd onder ogen moet blijven zien, wil ik graag 2022 positief afsluiten en 2023 goedgemutst beginnen.”

Op vier dingen gaat Van Rooij dieper in:

1. “Er tegenaan met nieuwe energie…”

“Ik wens alle frituurondernemers de kracht om er in 2023 met frisse energie tegenaan te gaan. Natuurlijk, de hoge gasprijs zal niet op 31 december ineens drastisch dalen, maar in een jaar kan veel gebeuren… Hoewel ik weet dat ProFri niet iedereen kan helpen, ben ik blij dat we als vakvereniging een steentje hebben kunnen bijdragen. Met onze energiepartner zijn we erin geslaagd de factuur voor de komende twee jaar met naar schatting 8 miljoen euro te verlagen ten opzichte van de huidige marktsituatie. Hopelijk kunnen we in februari opnieuw tientallen frituurprofessionals helpen om de nood van hun torenhoge energierekening te lenigen.”

2. “Nederlanders vinden ons lekker…”

“Voor mij is één ding heel duidelijk geworden de afgelopen jaren vol crises: als we de krachten in de branche niet bundelen, dan krijgt de frituur het moeilijk. Lees je de berichten over maatregelen rond gezondheid erop na, dan zitten we in het verdomhoekje. Nog altijd, want dat hebben we altijd al gezeten. Ik kwam toevallig een verhaaltje tegen uit een een tijdschrift uit 1955. Daarin werden ‘patattes frites’ al omschreven als ‘maagbedervers’….”

“Nou, hele generaties zijn opgegroeid met jouw friet van jouw mooie buurtzaak. En weet je waarom? Gewoon omdat Nederlanders onze friet, frikandel, kroket en andere producten zo ontzettend lekker vinden. Ze noemen onze producten tegenwoordig niet voor niks guilty pleasures… We moeten maar zo denken: zolang we over de tong gaan van de media, overheid en azijnplassers, zal het wel goed zitten. Ik hoop dat je ook in 2023 weer veel mensen in jouw omgeving blij kan maken met onze lekkere producten. En ik spreek graag Meneer Wateetons na: f*ck de airfryer.”

3. “Een mooi vak, een nóg beter vak…”

“ProFri gaat in 2023 gewoon door met de versterking van de drie V’s bij jou en jouw vakgenoten, de V’s van Vakmanschap, Veiligheid & Hygiëne en Verantwoordelijkheid. Met als doel: jou helpen om ervoor te zorgen dat de klanten kiezen voor jouw frituurspeciaalzaak! Alles wat de vakvereniging doet, gesteund door partners in de branche, staat in dit teken. Daar is wél een missie bij gekomen: gezien verwachte maatregelen van de overheid, moeten wij nóg steviger benadrukken dat gefrituurde gerechten gewoon passen in een evenwichtig en duurzaam eetpatroon.”

“Daarbij heeft ProFri jouw hulp natuurlijk wel nodig. Het zou prachtig zijn als in 2023 meer professionele frituurders vanuit een collectieve gedachte in actie komen. Keurmerken als Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond, maar ook de Nationale Smulgids en het online leer- en ontwikkelplatform liggen er klaar voor… Invoering van de titel Meester Frituurder of opnieuw de Week van de Friet? ProFri en het Nederlands Frituurcentrum willen het graag, maar wil jij het ook? We horen het graag en rekenen op jouw steun.”

4. “Ben jij een frituurambassadeur?”

“ProFri en het Nederlands Frituurcentrum kunnen niet zonder jou. Ben jij een echte frituurambassadeur, een boegbeeld van het vak? Neem dan eens contact op met ons kantoor in Veldhoven. We kunnen nog best een paar frituurambassadeurs gebruiken. Over frituurambassadeurs gesproken. Natuurlijk hebben velen van jullie allemaal jullie eigen zorgen. Hoewel situaties zich moeilijk laten vergelijken, is het toch allemaal betrekkelijk als je het vergelijkt met de oorlogsellende in Oekraïne… Oorlog in Europa, het lijkt nog altijd onwerkelijk.”

“Ik denk en hoop dat ik namens jullie allemaal spreek, als ik zeg dat onze Brabantse collega’s Franky van Hintum en Coen van Oosten dit jaar de bovenste beste ambassadeurs van ons mooie vak waren. Hun schitterende werk in Oekraïne onder moeilijke omstandigheden is fantastisch, hartverwarmend en ontroerend. Jullie hebben licht gebracht in de harten van veel Oekraïners, maar ook in de harten van heel veel anderen. Franky en Coen, bedankt namens al jullie collega’s!”

Doneren kan hier


Meer over