Jubilerende Frituur Van Gogh komt met Keierbal

Actueel |
13 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Frituur Van Gogh, voorheen Van Gogh Frites, bestaat een kwart eeuw. Precies 25 jaar geleden gooide toenmalig cafetariahouder Arn Zuyderduin het roer om en ging hij aan de slag als ambachtelijke frietmaker. Van Gogh in Amersfoort viert zijn jubileum met een nieuwe lokale snack.

Zuyderduin en Van Gogh gaan bij de ontwikkeling van de nieuwe Amersfoortse snack niet over één nacht ijs. Eerder dit jaar riep Arn de Amersfoorters via de media al op om mee te denken: “Eerder ontwikkelden we samen met hun een Amersfoortse rundvleeskroket met ingrediënten uit de streek. Ter ere van ons 25-jarig bestaan willen we dat kunstje nog een keer flikken.”

Zwerfkei inspireert

“Een nieuwe snack met Amersfoort, van Amersfoort, voor Amersfoort, die moet er komen,” aldus Zuyderduin. Frituur Van Gogh kreeg veel reacties op zijn oproep. Inmiddels is er een keuze gemaakt. Vanwege de bijnaam Keistad, die te danken is aan een grote zwerfkei in het centrum, maakt Frituur Van Gogh de Keierbal. De Keierbal is een Amersfoortse versie van de Gronings-Engelse eierbal, de eerste frituursnack die in ons land werd erkend als immaterieel erfgoed.

Testteam aan de slag

Enkele weken geleden is een testteam in het leven geroepen. Dit proefpanel team komt sinds begin juni wekelijks nieuwe versies proberen van prototypes van de Keierbal. “We verwachten dat we ongeveer vier versies nodig hebben om tot een smakelijk resultaat te komen,” aldus Frituur Van Gogh. “Na het proeven vul je een evaluatieformulier in. De resultaten gebruiken we om de smaak verder te ontwikkelen.”

Bij de kruiding viel inmiddels de keuze op vadouvan, een specerijen-melange op basis van Indiase kerrie, maar met een rokerige smaak en een zoete toets. Verder stelt Van Gogh zich tot doel om de Keierbal honderd procent vegetarisch te maken. Feitelijk grijpt Van Gogh met deze Indiase toets terug op de oorsprong van eierbal. Fritoricus ubelski, bekend van TikTok, vertelt hier morgen meer over op Frituurwereld.

Foto’s: ProFri (portret) en Facebook Frituur Van Gogh.