Fritoricus ubelski vertelt: wie bedacht de eierbal?

Actueel, Achtergrond, Video's |
14 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Groningse eierbal is in trek. Restaria Zuid in Groningen-Helpman introduceerde recent de pikante Firebal uit eigen keuken. En gisteren meldde Frituurwereld dat Arn Zuyderduin van Frituur Van Gogh de laatste hand legt aan de nieuwe Amersfoortse streeksnack de Keierbal.

Hoewel de afgelopen jaren bekende Groningse eierbalmakers de deuren van hun cafetaria sloten, blijft de eierbal populair. De provincie Groningen trok recent zelfs subsidiegeld uit voor de ontwikkeling van machines om de eierbal fabrieksmatig te produceren. Doelstelling: de eierbal exporteren naar andere gebiedsdelen van ons land.

Groningen is in ons land sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw het mekka van de eierbal. De streeksnack kreeg in 2017 onder de noemer Groninger eierbaltraditie erkenning als Nederlands immaterieel erfgoed. Het is hiermee de eerste frituursnack die dit predicaat kreeg.

Fritoricus ubelski geeft in deze TikTok-video antwoord op de vraag Wie bedacht de eierbal?

* Fritoricus ubelski vertelt voor Frituurwereld op gezette tijden de achtergronden bij het nieuws. Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld. Foto’s: PostNL en Fortnum & Mason.