Johan van der Weerd neemt afscheid van de Lekkerste Wedstrijden

Actueel |
4 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Stichting de Lekkerste Wedstrijden

Johan van der Weerd (77) neemt tijdens de komende Horecava afscheid als bestuurslid van Stichting de Lekkerste Wedstrijden. Sinds 1985 is hij de stuwende kracht van de vakwedstrijden in de horeca, die in 1984 begonnen met het Lekkerste Broodje van Nederland.

“De tijd is nu écht aangebroken. De man die Stichting de Lekkerste Wedstrijden jarenlang heeft geleid en opgebouwd tot het instituut dat het vandaag de dag is, zwaait af,” aldus een persbericht. Van de Weerd zou eigenlijk al vorig jaar officieel afscheid nemen, maar dat kon niet vanwege corona.

Boegbeeld van de vakwedstrijden

Van der Weerd was een onvermoeibaar pleitbezorger van de vakwedstrijden. Door de werving van sponsors, de aanschaf van wedstrijdkeukens én deelnemers te enthousiasmeren, groeide de stichting uit tot een semi-professionele organisatie. In de loop der jaren nam het aantal vakwedstrijden bovendien gestaag toe.

De horecaondernemer uit Oldebroek was tevens jarenlang het boegbeeld van de cafetariasector in ons land. Van der Weerd was van 1989 tot 2003 voorzitter van de toenmalige brancheorganisatie IJsfrica, die opging in Koninklijke Horeca Nederland. Onder zijn voorzitterschap, zijn veel initiatieven genomen om de branche te emanciperen en het vakmanschap te bevorderen.

Veranderingen in het bestuur

Vorig jaar trad Van der Weerds kameraad Maarten Colijn senior reeds terug als bestuurslid. Net als Van der Weerd, heeft Colijn een lange staat van dienst in zowel de cafetaria- als ijssalonbranche. Colijn was eveneens al tientallen jaren bij de vakwedstrijden betrokken en fungeerde lang als voorzitter.

In de aanloop van de afgelaste Horecava 2022 werd al bekendgemaakt dat er een nieuwe leden tot het bestuur zijn toegetreden bij Stichting de Lekkerste Wedstrijden. De vervangers van Van der Weerd en Colijn zijn de Limburgse horecaondernemer Wim Cox en Roeland Buijsse van SVO vakopleiding food. Het derde bestuurslid Bernd Beekman maakt al langer deel uit van het stichtingsbestuur.