Ondanks enorm hoge prijs, blijft diepvriesfriet uit Nederland in trek

Actueel |
4 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De exportprijs van diepvriesfriet beweegt zich op een record-hoog niveau. Volgens platform Boerenbusiness is de prijs voor diepgevroren Europese friet op de wereldmarkt in een jaar tijd met 65 procent toegenomen.

Met name voor exportfriet uit Nederland en België moest fors meer worden neergeteld, tenminste als de laatste maanden van 2022 worden vergeleken met 2021. De diepvriesprijs piekte op bedragen die tussen de 1100 en 1200 euro per ton liggen ofwel ruim een euro per kilo.

Vraag houdt wereldwijd aan

Hoewel sommige inkoopprijzen recent daalden (energie, verpakkingen), dreven de aanhoudende vraag, de inflatie én de beperktere beschikbaarheid van Europese aardappelen de prijs op. Daarbij sorteren frietproducenten voor op de wispelturige energieprijzen. Bovendien zijn veel prijzen (zoals gekoeld containervervoer) nog structureel hoger dan voor corona, aldus Boerenbusiness.

Sommige buitenlandse afnemers beperken de invoer vanwege de hoge prijzen wel degelijk, maar de algehele wereldwijde vraag naar diepvriesfriet uit Europa blijft juist nog met enkele procenten groeien. Dat de vraag aanhoudt, komt volgens Boerenbusiness doordat friet ondanks alles relatief goedkoop voedsel was, is en blijft. Met name Saudi-Arabië en de VS blijven grootafnemers van Europese friet, terwijl de leveringen aan Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne vanzelfsprekend daalden.

Eind 2021 prijs juist lager

Najaar 2021 was de situatie nog heel anders. Ten opzichte van coronajaar 2020 sneuvelden toen internationaal eveneens heel wat frietrecords, want de exportcijfers van frietproducerende landen gingen sky-high. Maar omdat er door corona nog grote voorraden beschikbaar waren, was de prijs in september 2021 juist lager dan normaal, ongeveer 683 euro per 1000 kilo diepvriesfriet.

Groot aandeel van export

In ons land is vorig jaar bijna twee miljard kilo friet en andere aardappelproducten geproduceerd. Ongeveer 85 procent daarvan wordt geëxporteerd, overwegend als diepvries. 15 procent is dus bestemd voor consumptie in ons eigen land. Afgezien van deze circa 300 miljoen kilo friet/aardappelproducten voor verkoop binnen Nederland, wordt ook nog friet geïmporteerd uit onder meer België. Daarnaast wordt nog de nodige ambachtelijke friet gemaakt met aardappels van gespecialiseerde boeren.