De eerste Horecava in drie jaar komt eraan

Actueel |
3 januari 2023 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Foto: Horecava PR

Voor het eerst in drie jaar barst de vakbeurs Horecava weer los. Van komende maandag tot en met donderdag kan er weer geproefd, gekeken en gekeurd worden langs de wandelpaden van de Amsterdam RAI.

De producenten van snacks, sauzen en vetten zijn voor een groot deel present. Dit geldt in mindere mate voor de frietmakers. Op het gebied van friet vind je onder meer: Farm Frites, Lamb Weston Meijer, Friet van Beus uit Zeewolde, Frietspecialist De Louw Food en Frites uit Zuyd. Lamb Westons nieuwe merk Frites Atelier heeft bovendien nog een aparte kleine stand.

Zal de infrafrituur winnen?

Op de eerste dag van de Horecava worden de winnaars van de Horecava Innovation Award bekendgemaakt. Vakvereniging ProFri kijkt er met grote belangstelling naar uit. Het is namelijk zelden of nooit voorgekomen dat een vinding van een frituurondernemer werd genomineerd. Het gaat om de infrarood-frituur van FrieteRia in Dronten. ProFri hoopt dat met deze vinding gasgestookte frituurinstallaties betaalbaar omgebouwd kunnen worden naar elektrisch en de sector gaat helpen bij de energietransitie. De vinding van ondernemersechtpaar Ria en Tom Dekker is volgende week te bezichtigen in de stand van Remia.

Wat doe je met jouw disposables?

Beleid ten aanzien van disposables heeft de komende jaren een grote impact op de sector. Immers, er zijn (nog meer) maatregelen op komst tegen het gebruik van eenmalige kunststof servies. Bovendien gelden voor eters ter plekke over enkele jaren andere regels dan voor afhalers en bezorging. Verpakkingen van maaltijden en snacks veranderen verder. De Horecava is een goed moment om je licht op te steken. Verpakkingsproducent Paardekooper zegt: “Wij zetten je aan het denken over hoe jij je foodverpakkingen kunt verduurzamen en delen kennis op het gebied van re-usables en cirulaire systemen.”

Hoe zoet bak jij ze?

Zoete baksels zijn populair. Niet alleen zoete friet, maar ook andere baksels die traditioneel een link hebben met de frituursector. Denk maar eens aan de zogenaamde ‘winter-churros’ van Aviko. De belangstelling voor deze zoet oliebol-achtige frituurstangen groeit nog steeds. Maar ook wafels marcheren nog altijd op. Het ligt dichterbij de frituur dan je denkt: waren het immers niet de wafelbakkers op kermissen die anderhalve eeuw geleden als eersten friet gingen verkopen? Enfin, op de beurs is kant-klaar beslag present waarmee je snel wafels en muffins kunt maken.

Naast vleesvervangers ook visvervangers?

Plantaardige vissnacks zijn royaal vertegenwoordigd op de Horecava. Op de beurs zijn verschillende bedrijven present met visvervangers. Zoals: plantaardige visfilet, plantaardige visfriet, visloze visnuggets, plantaardig visburgers en zelfs plantaardige viskoekjes en plantaardige krabkoekjes voor de frituur. Toegegeven: de volumes van plantaardige snacks zijn nog gering in cafetaria’s. Maar groeien zullen ze zeker. Bovendien: of het nou vlees, vis of vega is, een lekkere nieuwe frituursnack is altijd welkom.

Over vegan gesproken: het Amsterdamse concept Vegan Junk Food Bar presenteert zich op de beurs. Hoe het is afgelopen met het plantaardige worstenbroodje dat door een bakkersbedrijf voor de gecanchelde Horecava 2022 werd aangekondigd, is ons onbekend.

Wie wint de lekkerste NK’s?

Als vanouds is er een uitgebreid wedstrijdprogramma van Stichting De Lekkerste Wedstrijden. Het zijn nu allemaal officieel NK’s ofwel Nederlandse Kampioenschappen. Er wordt op maandag afgetrapt met de NK’s Lekkerste Broodjes en Lekkerste Burger. Op dinsdag wordt de smaakstrijd vervolgt met de NK’s Lekkerste Pasta en het NK Pizza Bakken. Op woensdag staan de NK’s Lekker Anders en Lekkerste Vegan Burger op het menu. Het NK Pannenkoeken Bakken is donderdagmiddag. In de jury’s zitten bekendheden als youtuber Nick Toet, hygiënedeskundige Toos Houwers, meesterkok Robert Kranenborg en vlogger Chiara Cappellano.

Wie jureren de loaded fries?

Voor de frituurbranche is de meest interessante lekkerste wedstrijd wel het NK Loaded Fries op donderdagochtend. Jurylid is hier Eke Bosman, die als Snackspert al jarenlang cafetaria’s en andere eetgelegenheden afstruint om snacks en tussendoortjes te testen. Sinds vorig jaar heeft Eke bovendien een column in dagblad Het Parool over Amsterdamse cafetaria’s. Jean-Paul Schaddé van Doorn, medeoprichter van blog CityGuys.nl, en frietdeskundige Ubel Zuiderveld zijn de andere juryleden.

Welke dagen en wanneer geopend?

Van maandag 9 tot en met donderdag 12 januari vindt de Horecava plaats in de RAI Amsterdam. Openingstijden: tien uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Hier vind je meer informatie.

Meer over