Hus zwaait vandaag af: ProFri-voorzitter sinds 2012, frietbakker sinds 1968

Actueel |
31 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Hans Hus, foto Frituurwereld

Vanaf het prille begin, tien jaar geleden, was hij voorzitter van vakvereniging ProFri. Daarvoor was Hans Hus al jaren bestuurlijk actief voor Koninklijke Horeca Nederland. Tijdens de ProFri-ALV neemt hij vandaag afscheid.

Hus bakte aan de zijde van zijn broer in 1968, 54 jaar geleden dus, zijn eerste frietjes in een kraam in Scheveningen. Na deze en andere banen in de horeca, vestigde hij zich in 1976 op 22-jarige leeftijd als cafetariahouder in het oude centrum van Nootdorp.

Zijn meest ingrijpende beslissing nam hij ongeveer twintig jaar geleden. Het snelgroeiende Nootdorp kreeg een gloednieuw winkelcentrum: Hus verkaste van het oude centrum naar een modern winkelcentrum.

Hans Patat

Hus stond in Nootdorp bekend als Hans Patat. Zijn bedrijven cafetaria Madija en daarna De Parade bestierde hij zowel als zelfstandige, maar ook deed hij veel ervaring op bij samenwerkingsverbanden en formules. Hus switchte in de loop der jaren van Tot Uw Dienst via Kwalitaria naar Plaza. Uiteindelijk kwam zijn zaak in het winkelcentrum van Nootdorp opnieuw bij Kwalitaria terecht.

“Geld verdienen achter bureau…”

Nadat hij lang op gevoel zijn cafetariabedrijf runde, ontpopte frietbakker Hus zich in de loop der jaren tot een échte ondernemer, zegt hij zelf altijd. Hij ontdekte: “Je verdient meer geld aan het bureau dan achter de toonbank.” Hus bakte nog altijd friet, maar ging ook steeds meer rekenen. Conclusie: “Je kunt nog zó’n goede ondernemer zijn, toch kun je nooit uitblinken in alle aspecten van het ondernemerschap.”

Met overtuiging sloot hij zich aan bij cafetariamerken. Hus zei hierover in het verleden eens: “Als je winkeltje goed loopt, dan word je toch een beetje lui. Je sukkelt in slaap en hebt geen zin meer om nieuwe dingen te proberen. Dan heb je af en toe een trap onder de kont nodig; een vernieuwende impuls. Daarvoor zorgt een formule.”