Gasgestookte oven ombouwen naar infra-frituur: primeur op de komende Horecava

Actueel |
31 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: FrieteRia, rechts het paneel strak onder de bakpot

Het omturnen van bestaande gasovens naar elektrische frituurovens is een grote stap dichterbij. Tijdens de komende vakbeurs Horecava zal te zien zijn hoe gasgestookte units op simpele wijze kunnen worden omgebouwd naar infrarood-verhitte bakpotten.

Dit maakten ondernemers Ria en Tom Dekker van FrieteRia en BrasseRia in Dronten bekend tijdens de vandaag gehouden ledenvergadering van vakvereniging ProFri in Houten.

Infrarood is niet alleen goedkoper in gebruik dan gas, maar volgens Tom, die het idee van infrarood-frituren lanceerde, biedt deze wijze van elektrisch frituren meer voordelen. “Omdat infrarood de frituurolie veel sneller verhit dan een gasvlam, kun je bakpotten tussendoor op rustige tijden makkelijker uitschakelen. De olie is immers zo weer op temperatuur als het drukker wordt.”

“Vet gaat langer mee”

Daarnaast is volgens Tom Dekker deze manier van elektrisch frituren zelfs aantrekkelijker dan frituren met elektrische spiralen in de bakpotten. “Het vet gaat langer mee omdat het nóg gelijkmatiger dan bij spiraal-elementen wordt verhit. Ook de ketels zelf gaan langer mee,” zegt Tom. Hoewel een ombouwprijs van gas naar infrarood nog niet is vastgesteld, taxeert Dekker dat het bedrag zal uitkomen op ongeveer 6000 euro per unit van twee mandjes.

“Infrarood heeft 40.000 branduren”

Inmiddels is ook bekend wat de levensduur is van de infrarood-panelen die strak onder de bakpotten worden aangebracht. “Zeker 40.000 branduren. En de infrarood-lampen zijn eenvoudig te vervangen,” zegt Tom. Ria en Tom Dekker hielden al bijna anderhalf jaar geleden samen met technisch bedrijf Weenk de eerste bakproeven met prototypes van de infrarood units. Technisch is de oplossing volgens hem volkomen veilig. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat ondernemers die willen overstappen van gas naar infrarood nog “stroomruimte” hebben.

Volgens Tom is infrarood-frituren qua energieverbruik ten opzichte van gas 35 tot 50 procent goedkoper. Bovendien is natuurlijk het voordeel dat de ondernemer gewoon zijn bestaande bakwand en bakunits kan blijven gebruiken. “Laten we eerlijk zijn: de deurtjes aan de onderkant van je bakwand gaan bij wijze van spreken wel honderd jaar mee als het moet.” Weenk, Tom en Ria Dekker demonstreren de Infra Frituur tijdens de Horecava-vakbeurs in Amsterdam in de stand van sausfabrikant Remia.