Nieuwe Horeca Nederland (NHN): ‘Alternatief bieden voor torenhoge energierekening’

Actueel |
4 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock / Fizkes

“Een nieuwe stem in de horeca.” Zo presenteert Nieuwe Horeca Nederland zich sinds vandaag online. De stichting in oprichting wil in eerste instantie de horecabedrijven in ons land perspectief bieden, namelijk een alternatief voor hun “torenhoge energierekening”.

Stichting Nieuwe Horeca Nederland (NHN) komt voort uit vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. De vakvereniging voor de frituurspeciaalzaken in ons land is gevestigd in Veldhoven en viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. De afgelopen maanden zagen de twee partijen kans veel ProFri-leden te helpen aan gunstige energiecontracten voor de komende jaren.

“Eigentijdse belangenbehartiging”

Initiatiefnemer Frans van Rooij wil via NHN ook de gehele horeca van dienst kunnen zijn via energiepartner COMCAM. Echter: Nieuwe Horeca Nederland krijgt ook een bredere functie. Van Rooij kwam over de doelstelling onlangs nog aan het woord in een uitgebreid interview met platform De Ondernemer. NHN ziet hij als een noodzakelijke stap, nu de horeca in zijn geheel door een transitie gaat en dit om eigentijdse belangenbehartiging vraagt.

Verbetering vakbekwaamheid

Van Rooij is afkomstig uit de horecawereld. Na verkoop van zijn hotel, kwam hij terecht in het beroepsonderwijs en zette hij in 2002 voor fastfoodketens en cafetaria’s een organisatie op om het opleidingsniveau in de branches te verbeteren, zowel bij medewerkers als het management. Nadat SVO de fastfoodopleidingen overnam, nam Van Rooij ruim tien jaar geleden het initiatief voor de oprichting van vakvereniging ProFri en de facilitaire organisatie Nederlands Frituurcentrum. Verbetering van de vakbekwaamheid is altijd één van de kerndoelstellingen geweest van zowel de opleidingspoot als de vakorganisaties.

“Nieuwe stem in Den Haag”

Over de doelstellingen van NHN staat verder op de website te lezen: “Op de eerste plaats gaan we jou proberen te helpen het hoofd te bieden aan de torenhoge energierekening. Maar NHN gaat ook een nieuwe stem laten horen in politiek Den Haag. Dat doen we niet alleen, maar samen met ONL voor ondernemend Nederland. Uiteraard staan we ook open voor samenwerking met anderen.” Het plan om NHN te starten stamt al van enkele jaren geleden, maar nu is volgens Van Rooij de tijd rijp.

Samen sterker

Leden van vakvereniging ProFri gaan een apart collectief vormen binnen NHN, zodat hun specifieke belangen de aandacht krijgt die het verdient. Zij hoeven zich dus niet individueel aan te melden. Ook andere brancheverenigingen en franchiseorganisaties in de horeca kunnen zich collectief aansluiten bij NHN.

Aanmelden bij Nieuwe Horeca Nederland >

Lid worden van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) >

Meer over