Stoppende cafetariahouders in de schijnwerpers van de media

Actueel |
20 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Helma en Vincent Gasseling, foto Snackplus Facebook

Het valt op. De media berichten met grote regelmaat over oudgedienden in de cafetariasector die hun frietschep aan de wilgen hangen. Soms sluit de cafetaria of snackbar na tientallen jaren trouwe dienst, andere keren wordt de zaak overgedaan aan iemand buiten de familie.

Met de regelmaat van de klok openen nog nieuwe frietzaken. Formules nemen nieuwe vestigingen in gebruik, zelfstandigen starten cafetaria’s én nog altijd openen jongere generaties ambachtelijke frietboetieken.

Toch zijn er ook veel frietbakkers met een lange staat van dienst die stoppen. Vorig jaar sloot ondernemer Jan Nekkers na een halve eeuw trouwe dienst als patatbakker zijn zaak in Hellendoorn. Onlangs berichtte Frituurwereld over twee andere oude rotten die het vak verlaten. Dezer dagen trekken nog enkele zeer ervaren frituurondernemers de aandacht van de media omdat ze stoppen.

“Onze vaste klanten zijn nu zoekende”

De Volkskrant schrijft over Snack Plus in Doetinchem. Na 47 jaar houden de regionaal bekende ondernemers Vincent en Helma Gasseling het voor gezien. Vincent en Helma vertellen in het dagblad dat met het verdwijnen van Snack Plus de laatste frituurzaak uit Doetinchem-Centrum verdwijnt. “Tot voor kort waren het er drie. De snackbar in de Synagogestraat: weg. Die in de Hamburgerstraat: weg. Snackplus Gasseling aan het Simonsplein: weg. Je ziet nu dat onze vaste klanten sinds vorige week zoekende zijn. Dan lopen ze Bakker Bart aan de overkant binnen, maar daar werken toch vooral jonge meisjes die niet altijd zin hebben in een praatje.”

“Het is toch ons kindje”

Cafetaria De Raayberg in Bergen op Zoom stopt na 55 jaar. Een opvolger diende zich niet aan. Frank en Corine van der Avert hebben wel volop gezocht. In BN De Stem zeggen ze: “Het moet iemand zijn waar we een goed gevoel bij hebben, die we het cafetaria toe kunnen vertrouwen. Het is toch ons kindje.” Ze erkennen dat hun frituurbedrijf een beetje een zorgenkindje was geworden, want ook medewerkers zijn al een tijd moeilijk te vinden.

Meer over