Hoera, het is Nationale Bitterballendag!

Actueel |
27 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Woensdag 27 maart, Nationale Bitterballendag hoera hoera hoera! Maar het is de komende dagen wel oppassen geblazen. Want immers, na het weekend is het niet alleen Pasen, maar nog grappen-en-grollendag ook. De bitterblokjes van Oma Bobs en twee andere bitterbalzaken van belang.

Weet je het nog? Een paar jaar geleden nodigde snackmaker Oma Bobs jan en alleman uit voor de presentatie van een nieuwe snack. Het Bitterblokje. Geen kogelrond bitterballetje, maar een rechttoe rechtaan borrelsnackie dat zich efficiënt laat verpakken en pakken. De nieuwe snack zou onthuld worden op 1 april. Iedereen was welkom om het wonder te aanschouwen. Zeker, Oma Bobs liet zelfs mooie productfoto’s maken ter gelegenheid van 1 april.

Nog twee andere bitterbalanekdotes van nationaal belang:

1. Heidi en haar Alpenbälle

Hoe is het eigenlijk afgelopen met de alpenballen van restaurateur Freek Span? Deze zogenaamde Alpenbälle waren een jaartje of wat geleden zelfs landelijk verkrijgbaar. De Alpenbälle waren bitterballen met een Beiers-Oostenrijkse smaak van bergkaas, zuurkool, komijn, spek en ham.

Span testte zijn bitterballen in wintersportgebieden en verkocht ze per zes stuks in een eierdoosje. Natuurlijk met daarop een logo van Heidi in een dirndl. Zelfs Hanos leverde Freeks Alpenbälle gedurende enige tijd. Even checken, bestaan ze nog? Ja hoor. Ze worden nu gemaakt door De Jong Snacks en Horesca heeft ze op voorraad.

2. Bitter bal, droevig feest

Niet alleen op vrolijke borrels, ook tijdens uitvaartdiensten rollen de bitterballen steeds vaker dat het een lieve lust is. Althans, dit zeggen de mensen van het Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam. Uitputtend werden de eettrends bestudeerd van de condoleances in de koffiekamers. Wat blijkt? Zoetigheden zijn in opkomst. Belegde broodjes, worstenbroodjes en plakjes cake zijn nog altijd de bestsellers.

Maar vooral de bitterballen zijn aardig op weg naar een status als topuitvaartsnack. Ondergetekende kent een wat ouder cijfer van een uitvaartverzorger die in één jaar bijna 240.000 bitterballen serveerde. Het aantal plakjes cake was weliswaar nog ruim het dubbele, maar het bitter-bal is dus sterk in opmars. Want hoe toepasselijk: bitter bal betekent letterlijk per slot van rekening droevig feest. Lach, traan, borrel, bitterbal. Fijne bitterballendag allemaal!

Tekst: Ubel Zuiderveld, bitterblokjes by Oma Bobs