Documentaire over Abi Patat in de maak

Actueel |
27 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Een documentaire over de geliefde Amsterdamse frietbakker Abi Patat gaat er komen. De crowdfunding van regisseur Janna Grosfeld is namelijk geslaagd en leverde het beoogde bedrag van ruim 9000 euro op.

Er kwamen na een oproep 140 donaties binnen via website Voordekunst.nl. Over de documentaire schreef Grosfeld op Voordekunst: “In de korte documentaire Abi Patat volgen we Abi. Abi runt een patatzaak samen met zijn vrouw Fatma en dochters Șule en Burcu in Overtoomse Veld, een buurt in Amsterdam Nieuw-West. Overtoomse Veld is een buurt met veel geschiedenis. Toen Abi zijn zaak opende in 1997 was er veel verandering in de buurt. De sfeer was grimmig. Maar Abi en zijn gezin deinsden niet terug en lieten zich niet wegjagen.”

“Verbinding met patat”

In de video-oproep op de funding-website wordt de verbindende kracht van Abi Patat geroemd. Abi’s frietzaak wordt omschreven als een belangrijke ontmoetingsplaats voor de buurt. “Abi brengt troost en geeft raad. Abi werd samen met zijn patat de verbinding. Het is een plek waar mensen voor omrijden, terugkomen en zich altijd welkom voelen,” zegt Grosfeld.

Grosfeld, die zelf in de buurt opgroeide, schrijft verder: “Abi bleef staan. Naarmate de jaren vorderden knapte de buurt op en werd Abi, samen met zijn patat, de verbinding.”

Ook nadat in 2014 een molotovcocktail zijn zaak vernietigde, ging Abi Patat door. Na een half jaar was zijn zaak weer open: de afgelopen tien jaar werd hij een soort van bekende Amsterdammer. Nu dreigt Abi’s zaak ten prooi te vallen aan de slopershamer. Wordt dankzij crowdfunding vervolgd dus.

Foto: beeld Janna Grosfeld, Voordekunst