Hernieuwde animo voor eetbare disposables?

Actueel |
14 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Ministop.

Eetbare foodverpakkingen? De cones voor softijs en schepijs zijn een mooi voorbeeld. Het zijn gewoon koekjes die je kunt opeten. Bovendien breken ze snel en eenvoudig af als de klant ze toch weggooit. Eetbare disposables zijn er al heel lang. Maar lang niet altijd werden ze een succes.

De Japanse formule van gemakswinkels en supermarkten Ministop introduceert dezer dagen eetbare ijslepeltjes in een deel van zijn vestigingen.

Lepeltjes scoren goed bij proef

Ministop heeft enkele duizenden verkooppunten, waar naast softijs onder meer koffie en friet wordt verkocht. Ministop testte het eetbare ijslepeltje uitgebreid onder zijn klanten. Uit deze proeven bleek dat 9 van elke tien deelnemers goed over het ijslepeltje te spreken waren. Nadat nog enkele dingen aan het ontwerp werden verbeterd, is het eetbare lepeltje de afgelopen dagen bij de eerste Ministops geïntroduceerd. Het lepeltje doet qua ontwerp overigens erg denken aan ijslepeltjes die ook in ons land al in de handel zijn van onder meer bamboe en suikerriet.

Al meer dan een eeuw ijscones

Lang niet alle eetbare disposables waren succesvol. Voor de ijscones in de vorm van krokante koekjes geldt juist dat ze zo gewoon zijn dat bijna niemand er meer bij stil staat. Tijdens de Wereldtentoonstelling in de Amerikaanse stad Saint Louis werd in 1904 de eetbare ijscone geïntroduceerd, een idee van een Syrische immigrant in de VS. De grootschalige productie startte enkele jaren later. Honderd jaar geleden werden in Amerika jaarlijks al een kwart miljard eetbare ijscones gemaakt.

Eetbare puntzak en frietbakjes

Frietfabrikant Aviko kwam ruim dertig jaar geleden met een eigen noviteit: de eetbare puntzak voor frietjes. Hij was gemaakt van aardappelmeel en volledig composteerbaar en eetbaar. Het bleef niet bij de eetbare puntzak alleen. In 1993 volgde ook een eetbaar frietbakje volgens dezelfde receptuur. Zowel de puntzak als het frietbakje werden geen succes en verdwenen weer geruisloos van het toneel.

Volledig plasticvrij karton, suikerriet, palmblad en bamboe: dat zijn de alternatieven die veel genoemd worden nu de klant per 1 juli verplicht moet betalen voor plastic-houdende vormvaste verpakkingen voor eenmalig gebruik. Een heroriëntering op eetbare, en dus automatisch verteerbare disposables die in het verleden reeds de revue passeerden, zal ongetwijfeld weer snel op gang komen.

Meer over