Hart van Nederland: “Frietdag voor velen nog steeds een traditie”

Actueel |
27 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De dagen in en rond het weekeinde zijn in Nederlandse huisgezinnen nog altijd populair als frietdagen. Dat zal geen cafetariahouder verbazen, want het zijn ook de drukste afhaaldagen. TV-programma Hart van Nederland deed onlangs bij zijn publiekspanel onderzoek naar vaderlandse eettradities.

Foto: Shutterstock, Sharaf Maksumov

Veel huishoudens hebben nog altijd een vaste frietdag (onder de grote rivieren) of een vaste patatdag (boven de rivieren). Uit het onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat 58 procent van de panelleden (vaak) patat-friet eet op vrijdag. De zaterdag volgt met 44 procent als goede tweede, bijna een derde (32 procent) kiest op zondag (vaak) voor friet. Omdat de panelleden meerdere dagen konden kiezen waarop ze vaak – dus niet altijd – een traditionele eetdag hebben, liggen de percentages opgeteld boven de 100 procent.

Woensdag nog gehaktdag?

Overigens is het weekeinde niet alleen populair bij de frieteters. Ook andere eettradities worden juist van vrijdag tot en met zondag in ere gehouden. Zo is vrijdag in veel huishoudens nog altijd visdag. Ook woensdag-gehaktdag bestaat volgens het panel gewoon nog. De gehaktdag vindt nog navolging in één op de tien families, terwijl in één van de vier huishoudens op vrijdag nog vaak vis op tafel staat.

AVG’tje nog populair

Hart van Nederland meldt: “De traditionele aardappel-vlees-groenten blijft vooral in trek op de dagen maandag (39 procent), dinsdag (27 procent) en donderdag (23 procent).” Maar dit wil niet zeggen dat het allemaal helemaal vast ligt: het zogenaamde AVG’tje of andere vastere rituelen worden ook wel eens ingeruild voor pasta of pizza.

Over de frietdag zegt een deskundige tegen Hart van Nederland: “Pas later in de week worden we weer wat losser, dan laten we de teugels wat meer vieren. Dan willen we ook wat lekkerder eten en gaan we snacken.”

Brabantse en Drentse tradities

De conclusie is dat inwoners van de provincies Noord-Brabant en Drenthe nog het vaakst vaste eettradities hebben. In beide provincies doet 36 procent van de panel-deelnemers nog aan echte vaste eetdagen. Ook in Groningen en Gelderland (beide 33 procent) komen fenomenen als woensdag gehaktdag, vrijdag visdag en vrijdag frietdag nog volop voor.

Het Hart van Nederland-panel telt 40.000 deelnemers. Bij elk onderzoek van het televisieprogramma wordt een representatief aantal panelleden uitgenodigd om mee te doen.

Meer over