Goed Gefrituurd Keurmerk verder zonder knipoog

Actueel |
15 november 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Vakvereniging ProFri heeft haar keurmerk Goed Gefrituurd opgefrist met een nieuwe en eigentijdse huisstijl. De nieuwe look is afgelopen maandag tijdens het Frituurwereld Event in Hengelo onthuld door erevoorzitter Hans Hus.

Keurmerk Goed Gefrituurd verder zonder knipoog

Twee ondernemers die de afgelopen maanden het keurmerktraject met goed gevolg hebben doorlopen mochten als eerste het nieuwe certificaat en de bijbehorende plaquette in ontvangst nemen.

Vette knipoog

Na de introductie in 2015 was het er tijd voor en laat de vereniging de knipoog naar de industrie achter zich. “Het keurmerk Goed Gefrituurd is een initiatief van ProFri, maar staat sinds de introductie ervan in 2015 open voor alle frituurzaken die willen laten zien dat ze uitblinken in Vakmanschap, Veiligheid & Hygiëne en Verantwoordelijkheid”, aldus Frans van Rooij.

Links logo keurmerk Goed Gefrituurd, geïnitieerd door ProFri. Rechts het logo van de campagne Verantwoord Frituren, ooit gestart door de industrie n.a.v. problemen met transvetzuren die voorheen ontstonden bij de productie van vetten en margarines.

Vakmanschap

“Het keurmerk van de vakvereniging werd vaak verward met de uitingen van de campagne Verantwoord Frituren, waarmee je als bedrijf laat zien dat je vloeibaar frituurvet gebruikt. We zagen dat sommige cafetariahouders het schildje verkeerd gebruikten of er andere stickers overheen plakten. Met het keurmerk Goed Gefrituurd laat je zien dat je lekkernijen verkoopt die goed èn vakkundig bereid worden.” Volgens van Rooij kan dit zeker ook met gebruik vast frituurvet of met een combinatie van beiden. “Er is niks mis, of niks meer mis met frituurvetten en -oliën. Daarom kozen we als vakvereniging bij de introductie van het keurmerk in 2015 voor een logo met een vette knipoog naar deze campagne.”

Jaarlijks feestje

Ook het nieuwe keurmerkcertificaat wordt eenmalig uitgereikt, maar vanaf nu jaarlijks geprolongeerd met het uitreiken van nieuwe plaquettes. ProFri wil samen met het Nederlands Frituurcentrum, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het keurmerk, van deze uitreiking een jaarlijks feestje maken voor de frituurbranche.”

De nieuwe plaquette behorende bij het keurmerk Goed Gefrituurd

Primeur voor twee ondernemers

Sheng Chen eigenaar van de formule Big Bread Kitchen en van de locatie Westroijen in Tiel en Janiek Rabbinge, de dochter van de eigenaresse Makina Voerman van Restaria Blokzijl in Blokzijl hadden de primeur. Tijdens het Frituurwereld Event werden ze naar voren gevraagd en gehuldigd als nieuwe dragers van het keurmerk Goed Gefrituurd. Beide kregen ter plekke de bijbehorende nieuwe onderscheidingen voor goed bak- en vakmanschap uitgereikt door erevoorzitter Hans Hus en scheidend ProFri-directeur Frans van Rooij.

Sheng Chen eigenaar van de formule Big Bread Kitchen en van de locatie Westroijen in Tiel

Janiek Rabbinge, de dochter van de eigenaresse Makina Voerman van Restaria Blokzijl in Blokzijl

Tijdens het event in Hengelo kregen alle aanwezige Keurmerk-houders het vernieuwde certificaat uitgereikt samen met de plaquette voor 2024.

Nationale Smulgids

Keurmerkhouders staan ​​vermeld op Goedgefrituurd.nl en krijgen een uitgebreide vermelding in de Nationale Smulgids, de online adresgids voor ‘frituurspecialzaken die een omweg waard zijn’. Beide zijn marketingtools die ProFri samen met het Nederlands Frituurcentrum de branche aanreikt.

Zet nu de eerste stap

De eerste stap naar het keurmerk en een vermelding in de Smulgids is het invullen van de intentieverklaring en de zelfevaluatie. Aan deze eerste stap zijn geen kosten verbonden en ga je nog geen verplichtingen aan. Je beoordeelt eerst jezelf of je met jouw bedrijf en je medewerkers voldoet aan de basisvoorwaarden of dat je eerst nog verbeteringen moet doorvoeren. Na het invullen bepaal je of je de aanvraag van het keurmerk definitief wilt doorzetten.

Klik hier en zet vandaag nog de eerste stap