Frituur en afzuiging vaak de plek waar cafetariabranden ontstaan

Actueel |
9 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Snackbarbrand Wolvega, screenshot

De Friese stad Wolvega werd het afgelopen weekend opgeschrikt door een ernstige snackbarbrand. Tien omliggende panden werden ontruimd. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend. Bij veel andere recente gevallen, ontstond de brand in de frituurinstallatie of de afzuiging.

Als gevolg van de snackbarbrand in Wolvega, ontstond een gaslek dat een dreigende situatie kon opleveren. De brandweer besloot daarom tien omliggende panden te ontruimen. Na enkele uren konden de bewoners terugkeren naar hun huizen. Duidelijk is wel dat de brand op de begane grond, en dus in de cafetaria, ontstond.

Zestien cafetariabranden

Een inventarisatie van zestien mediaberichten over branden in cafetaria’s en snackbars het afgelopen jaar, levert de volgende oorzaken en/of brandhaarden op in de cafetariasector. Vijf van de zestien branden ontstonden in of rond de frituur, waarbij één keer een defecte thermostaat werd vastgesteld. Bij vier branden werd het afzuigkanaal als de vermoedelijke boosdoener aangewezen.

Twee branden ontstonden in de keuken, bij eveneens twee branden was het vermoeden van brandstichting. De oorzaak of brandhaard was in de overige drie gevallen onbekend.

Met andere woorden: 9 van de 16 branden ontstonden bij de frituurketels of de afzuiging.

Corona en bedrijfsbrand

Door corona was het aantal bedrijfsbranden in 2020 lager dan normaal (cijfers over 2021 zijn nog niet bekend). Het Verbond van Verzekeraars rapporteerde in 2020 welgeteld 3617 bedrijfsbranden. In de jaren 2017 tot en met 2019 waren dit er gemiddeld 4079 per jaar. In 42 procent van de gevallen is de oorzaak onbekend. Brandstichting en kortsluiting zijn daarna met elk 13 procent de meest voorkomende oorzaken van een bedrijfsbrand.

Dalende tendens in horeca

Het aandeel van de horeca bij bedrijfsbranden is relatief groot. Na bedrijfsverzamelgebouwen en boerenstallen, vormde de horeca met een aandeel van 8,5 procent de grootste groep ofwel 355 branden in de horeca (cijfers 2018). Hoewel de afgelopen twintig jaar het aantal horecabedrijven in Nederland fors toenam, is het aantal branden afgenomen. In 2002 waren er nog 545 kleine en grotere branden in de branche.

Meer over