Kroketmaker Rien Prinsen komt met receptenboek

Actueel |
9 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Krokettenkunst The Factory

Kroketmaker Rien Prinsen werkt aan een boek met kroketrecepten. Hij is hiervoor benaderd door een uitgeverij. Prinsens bedrijf Krokettenkunst is met name in Noord-Nederland bekend als leverancier van bijzondere kroketten.

Prinsen is met zijn vrouw Ede al lang een bekende kroketmaker. In verband met ziekte van zijn vrouw, gingen de deuren van hun ‘kroketatelier’ in het Drentse dorp Nieuw-Weerdinge een jaar geleden op slot. Inmiddels is de kroketspeciaalzaak weer beperkt geopend.

Het bedrijf startte het echtpaar in 1983, nadat Rien zeven jaar werkte in de bekende Groningse ambachtscafetaria Restaria Zuid. De eigen cafetaria Prinsen in Nieuw-Weerdinge evolueerde in de loop der jaren tot een krokettenspeciaalzaak.

The Factory

Een jaar geleden opende de familie Prinsen onder de naam Krokettenkunst The Factory daarnaast een nieuw bedrijf in Emmen. Het wordt bestierd door zoon Robby Prinsen. Krokettenkunst The Factory maakt tientallen verschillende kroketten met uiteenlopende ingrediënten. Wekelijks worden 3500 kroketten gemaakt voor klanten, waaronder ook cafetaria’s.

Streekkroketten

Over het boek dat zal verschijnen, zegt Rien Prinsen tegen RTV Drenthe: “Het wordt geen standaard-kookboek met alleen recepten. We werken veel met streekproducten. Onze roomboter komt uit Tweede Exloërmond en een van de kazen die wij gebruiken bij een producent uit Duitsland. Over deze twee bedrijven ga ik ook een verhaal schrijven.” Prinsen treedt met zijn boek in de voetsporen van culinair publicist Johannes van Dam en meesterkok Edwin Kats. Kats en Van Dam publiceerden beiden eerder al boeken met kroketrecepten.

Schrijven is Prinsen niet vreemd. Tot op heden schreef hij echter met name over wijn, want dat is zijn tweede specialisatie. Met name in Duitse wijnen verdiept Rien Prinsen zich al ongeveer dertig jaar. Overigens: de kroketten van Prinsen bevatten alle denkbare ingrediënten, maar paardenvlees is taboe. “Paarden beschouwen Edel en ik als edele dieren,” zei Rien al eens in een interview.