Brandgevaar elektrische fietsaccu; neem de juiste voorzorgsmaatregelen

Actueel, Achtergrond |
17 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurwereld - elektrische fietaccu brandgevaar maaltijdbezorging

Steeds meer cafetaria’s en snackbars zetten elektrische tweewielers in voor maaltijdbezorging. Maar een elektrische fietsaccu (en scooteraccu) is brandgevaarlijk en kan veel schade veroorzaken. Om dat risico te verkleinen en er zeker van te zijn dat de verzekeraar de schade dekt, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een garagebox met elektrische bezorgscooters van een pizzaketen in Amersfoort brandt begin 2022 helemaal uit. Vijf omliggende woningen moeten worden ontruimd. Oorzaak: een oververhitte accu. Een jaar daarvoor legt een felle brand een filiaal van dezelfde keten in Houten in de as. Vanwege rook- en waterschade kunnen bewoners van negen appartementen die nacht niet thuis slapen. Ook hier is een elektrische fietsaccu de veroorzaker.

Gevaar van een elektrische fietsaccu

Een bezorgfiets of -scooter wordt vaak gevoed door een lithium-ion-accu. Bij het opladen van deze accu kan brand ontstaan. De temperatuur van de accu kan namelijk zo hoog oplopen dat deze uiteindelijk ontbrandt. En omdat de accu zelf zuurstof genereert, wordt de brand nog feller. Als er meerdere accu’s bij elkaar liggen, kan er een vuurzee ontstaan die onmogelijk met standaard blusapparatuur te bestrijden is. Soms is de brand zo heftig, dat er een ontploffing plaatsvindt met grote steekvlammen. Bovendien kan bij een accubrand giftige rook ontstaan.

Veel schade

Het gevaar van accu’s is een heet hangijzer onder verzekeringsmaatschappijen. De materiële schade die een accubrand veroorzaakt, kan namelijk zeer groot zijn. Daarbij lopen natuurlijk ook mensen gevaar, zegt Jaap Scholte, relatiemanager bij ABN AMRO Verzekeringen. “Gelukkig zijn er tot nu toe geen slachtoffers gevallen. Dat is een wonder te noemen. Helemaal omdat dit soort branden vaak ’s nachts ontstaan, wanneer de accu’s worden opgeladen.”

Verzekeraars stellen eisen

De betreffende lithium-ion-accu’s worden door de Inspectie Leefomgeving en Transport inmiddels aangeduid als extreem brandgevaarlijk. Daarom stellen verzekeraars steeds strengere voorwaarden aan de opslag van deze accu’s. “Ondernemers moeten aantonen dat ze de juiste preventiemaatregelen hebben genomen. Anders kunnen ze het pand mogelijk niet meer verzekeren tegen brandschade.”

Speciale opslag voor elektrische fietsaccu’s

Er is een oplossing waar Scholte enthousiast over is: een speciale veiligheidskast of -box. Dit is een stevige, brandwerende kast of box om accu’s in op de slaan en op te laden. Dit zijn de voordelen:

  • De kast is uitgerust met meerdere stopcontacten. Daardoor kan een aantal accu’s tegelijk worden opgeladen
  • Het overladen van accu’s wordt voorkomen door een gecontroleerde stroomtoevoer
  • Wanneer een accu in de kast toch ontbrandt, is de kans dat de brand zich snel uitbreidt een stuk kleiner.
  • Een goede veiligheidskast houdt een brand ten minste anderhalf uur binnen. Dat geeft voldoende tijd om het pand te ontruimen en de brandweer te bellen
  • Een goede kast of box zorgt ervoor dat schadelijke stoffen die ontstaan tijdens een brand, veilig worden afgevoerd

Check de polisvoorwaarden

Bedrijven met veel elektrische bezorgfietsen of -scooters, zullen door steeds meer verzekeraars verplicht worden om bij het opladen van de accu’s gebruik te maken van een veiligheidskast, zo verwacht Scholte. Hoe weten ondernemers of ze op dit moment inderdaad een dergelijke kast nodig hebben? “Ga met je verzekeringsadviseur in gesprek over de specifieke eisen, zodat je zeker weet dat je gedekt bent.”

Is jouw cafetaria goed verzekerd?

Bekijk hier het speciale Horeca Arrangement van ABN AMRO Verzekeringen