Frikpic Varia: een selectie uit de inzendingen

Actueel |
4 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Heel veel Frikpics ontvingen we na onze oproep ruim twee weken geleden. We hadden ze graag allemaal laten zien op Nationale Frikandellendag, maar dan was het nachtwerk geworden…. Op deze pagina vind je nog een willekeurige selectie van inzendingen. Iedereen die Frikpics, of zelfs een Frikvid, stuurde: geweldig bedankt! Volgend jaar weer?

Ingestuurd door Jeroen Dammers.

Frikandel, da’s pas een tractatie!

Het stond laatst in de krant: jarigen op kantoor mogen niet meer tracteren op taart. Dat is niet gezond, zegt een zekere men. Jeroen Dammers heeft een goed alternatief: “Afgelopen jaren heb ik op mijn werk elk jaar met mijn verjaardag getracteerd op frikandel. Eerst frikandellensoep, daarna frikandellenvlaai.” Verder meldt hij ons: “Dit jaar dacht ik: we gaan zelf iets maken.” Dammers is jarig in december en dus werd het een kerststal! Hij omschrijft zijn tractatiecreatie: “De schuur is puur van frikandel, met uitjes als een sneeuwlaagje. Het babyfrikandelletje ligt op een bedje van mayo. Jozef en Maria zijn uitgebeeld met kleine Mexicano’s. Ten slotte mocht natuurlijk de kerstster niet ontbreken boven de stal van patat.”

Ingestuurd door Gerald Hemel.

Frikandelproeverij op whiskywoensdag

“Tijdens de wekelijkse whisky-woensdagavond heb ik een frikandelproeverij gemaakt,” schrijft Gerald Hemel ons. Hemel schrijft “frikandel” met een c en daarom doen wij het ook. Het is een proeverij van vier gangen. Namelijk: fricandel met truffelmayo, homemade curry en lente-ui (eerste gang), fricandel met pindasaus, yoghurtmayo en gebakken ui (tweede gang), fricandel met srirachamayo, lenteuitjes en homemade curry (derde gang) én keuze-fricandel uit bovenstaande opties (vierde gang).

Carnavalsfrikandelvideo van Luc

Over twee weken is het carnaval. De 14-jarige Luc van Herwaarde stuurde ons zijn frikandellied dat hij vorig jaar op You Tube plaatste. “Frikandellen zijn mijn lievelingssnack. Daarom heb ik er vorig jaar een carnavalshit over gemaakt. Veel plezier met kijken en luisteren: dit is voor jullie voor de frikandellendag op 4 februari. Lekker in de polonaise!” En nu allemaal voor de polonaise frikandaise!

Ingestuurd door Nick Kievits

Een eervolle vermelding…

“In plaats van een frikandel-speciaal, een keer iets speciaals mét een frikandel,” schrijft Nick Kievits. Is hier nou een Willempie, Dolle Mina of een gewone gehaktstaaf gebruikt? Of zijn het toch gehalveerde frikandellen? Kunnen we deze Frikpic wel helemaal goed rekenen? Maar een curieus bouwwerk is het: daarom toch deze eervolle vermelding op Nationale Frikandellendag.

Ingestuurd door Nayyirah.

Frik Wellington

Nayyirah stuurde ons deze foto van het gerecht Friqua delle Wellington, een frikandelvariant op het aloude ovengerecht Beef Wellington. Nu is het natuurlijk een beetje vreemd, zo’n pic zonder duidelijk zichtbare frik op Frikpicdag. Misschien wilde Nayyirah hem nog niet aansnijden… Maar neem van ons aan: als je dit vleesbrood aan plakken snijdt, zie je ongetwijfeld een prachtige frikandelstructuur. Online zijn de laatste jaren verschillende recepten gepubliceerd van de Frik Wellington.

Meer over