Frikpics: stillevens van de frikandel speciaal

Actueel |
4 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Met alleen mayo, curry, satésaus of zelfs, ja het komt voor, mosterd? Het kan allemaal, maar de grote frikandellenhit is natuurlijk de speciaal. Omdat de nodige inzenders van Frikpics getuigen van hun speciale liefde, kunnen we er toch niet omheen er een paar te tonen.

Hoe oud zal hij overigens zijn, die frikandel speciaal? Frituurwereld taxeert de leeftijd van dit gerecht op ongeveer 50 jaar. Maar verschil met de beginjaren is er wel. Zo werd in den beginne, rond 1970, de frikandel nog meestal niet ingesneden. Wie zou er op dit idee zijn gekomen? Of was het een recept van een frikandelmerk in de vakbladen?

Enfin, ook was eerst de combi uitjes, mayo/fritessaus met ketchup populair. Maar de ketchup transformeerde langzaam maar zeker naar curry: curry-ketchup had een jaartje of acht nodig om landelijk helemaal in te burgeren. Nog weer tien jaar later hoefde eigenlijk niemand meer uien te snijden: ze komen tegenwoordig vaak kant en klaar binnen.

Frikpics die zijn ingestuurd door Marjan Rietdijk.

Een echte hangover-snack?

Marjan Rietdijk stuurde een hele serie Frikpics. Ze schrijft: “Er is een hele periode geweest dat op zondagochtend de vrienden van mijn zoon met frikandellen tegen de kater aan kwamen zetten. Onder het genot en in het bijzijn van mij werd de avond (en soms de nacht) besproken. Er werd hard gelachen en soms ook heel serieus gepraat! Ooit heeft er één 500 diepvriesfrikandellen gekregen en daar bakte diens moeder zelfs een frikandellentaart van! Ik ben blij met de frikandel! Als een van de, inmiddels. mannen met frikandellen aan komt weet ik genoeg! Lang leve de frikandel!”

Inzending: Carla Kerkwijk

“Frikpic van mijn man”

Carla Kerkwijk houdt het kort maar krachtig: “Hier de frikpic van mijn man. Helaas kan ik niet tegen dierlijke eiwitten. Dus morgen staat er voor mij een vegan mini-frikandel op het menu.”

Foto: Marco Hordijk

Gewoon Jumbo-delletjes…

“Hierbij mijn inzending voor de fricpics,” schrijft Marco Hordijk. “Gewoon Jumbo-delletjes, die bij mij een poosje in een badje hete zonnebloemolie hebben mogen zwemmen. Met eigen mayo en zelfgemaakte curryketchup.” Leuke naam trouwens, de Jumbodel.

Foto: Bé Steekladder

De Double Tab Special…

Bé Steekladder meldt: “Verveelt nooit! Al jaren hetzelfde. Verder niets bij nodig. Frikandel speciaal evening snack double tab special.” Een hele mond vol, de naam dan.

Frikpic van Eric Kanis

Goed zoals ze zijn…

“Hierbij mijn inzending. Deze smaakten net zo heerlijk als dat ze er uit zien….” Eric Kanis gebruikt geen woord teveel om zijn Frikpic toe te lichten. We hebben nog wel geprobeerd hem iets meer details te ontlokken, maar ze zijn goed zoals ze zijn.

Ingestuurd door Njoy in Ridderkerk.

Shared diner speciaal

Marco Schouten van brasserie Njoy (“enjoy” dus) in Ridderkerk gaf zijn speciale creatie een streeknaam. Njoy heeft namelijk het Ridderkerks Walletje op het menu. Het is een schaaltje dat is opgebouwd uit mini-frikandellen en mayo, curry en rode uitjes. Kortom: een eigen culinaire shared diner variatie op de frikandel speciaal.

Meer over