Frikpic: vaarwel plastic A16-frikandellenbakje…

Actueel |
4 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

A16. Het is het iconische frikandellenbakje. Na een halve eeuw trouwe dienst, nemen we er afscheid van. En laten we eerlijk zijn: het is voor de goede zaak. Maar toch stemt het melancholiek.

“Niet alleen de frikandel zelf, maar binnenkort is ook het frikandellenbakje duurzaam,” zegt de voorman van frituurvakvereniging ProFri. Hij spreekt zelfs zijn dichterlijke aders aan: “De frikandel zal altijd blijven bestaan. Maar met deze bakjes is het binnenkort gedaan….” ProFri-baas maakte dus maar vast voor zijn persoonlijke archief een foto ter herinnering, een frikpic zonder de hoofdpersoon zelf.

Foto: Frans van Rooij.

Dagelijks gooien we met z’n allen miljoenen bekers en voedselverpakkingen weg. Dat levert een enorme afvalberg op, waaronder veel plastic. Vanaf 1 juli 2023 moeten klanten gaan betalen voor de eenmalige bakjes, net als bij plastic tasjes al langer het geval is. Dit geldt op plekken waar je eten kunt afhalen en het geldt ook voor eten dat je laat bezorgen.

A16 van keramiek?

Maar vanaf 1 januari 2024 zal het A16-bakje nog verder uit het zicht verdwijnen. Bij consumptie ter plekke mogen namelijk helemaal geen wegwerpbakjes en bekers met plastic worden gebruikt (ook niet met kartonnen verpakkingen die plastic coatings hebben). Het betekent in de praktijk dat de frikandel geserveerd zal worden op bord of in afwasbare bakjes. Die zijn er overigens voor de frikandel ook van keramiek: deze bakjes lijken als twee druppels water op de wegwerpdingen.

Enfin, google maar eens op “frikandelbakje”. Je ziet vrijwel de A16 van polystyreen niet meer, maar allemaal alternatieven. Doel van dit alles: 40 procent minder wegwerpverpakkingen voor eten en drinken in 2026.