Frietbordeel op de Wallen: na kritiek komt waardering

Actueel |
19 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Beeld: Jeroen de Nijs, architectenbureau NIJS

Wallenfrietje en Bordeelfrietje. Pal om de hoek van de Amsterdamse wallen en Febo aan de Oudezijds Voorburgwal is Frietbordeel geopend. De nieuwe Amsterdamse frituurzaak deed meteen veel stof opwaaien.

door Ubel Zuiderveld

Dagblad De Telegraaf schrijft over het nieuwe friethuis dat broer en zus Bowey en Quinty den Ouden openden in de rosse buurt.

Omwonenden van Frietbordeel kwamen in het geweer, omdat er “nóg een bedrijf in de sector snelle hap” bij kwam. Volgens De Telegraaf is de kritiek inmiddels verstomd, omdat het Wallenfrietje en Bordeelfrietje bij buren, boeren en buitenlui uitstekend in de smaak vallen.

Architect Jeroen de Nijs

Naast de naamgeving, ademt Frietbordeel aan de Korte Niezel de sfeer van broeierige nachtclubs uit lang vervlogen tijden. De nieuwe Amsterdamse frituur is dan ook onder architectuur gebouwd. De Amsterdamse architect en interieurdesigner Jeroen de Nijs van bureau Nijs is de geestelijk vader van de bijzondere vormgeving, die wel mede lijkt geïnspireerd door de cafetaria’s en lunchrooms van Heck’s in heel vroeger jaren.

Met De Nijs’ artistieke werk én de creatieve input van Reklamebureau.it, ook werkzaam voor onder meer Johnny’s Burger Co en New York Pizza, werd het pand op de Korte Niezel van een vervallen pizzacounter omgetoverd in een upscale frituurzaak met een warmbloedige beleving. Het resultaat: een glimmende parel voor de wallenbuurt. Het concept van Frietbordeel is tot in de details doorgetrokken: de pui, lampen en muren zijn fluweelrood als het velours in vintage nachtclubs en de friet wordt hier geserveerd in goudkleurige patatbakjes.

Ook is er een grote selfie-spiegel met de tekst “keep your eyes on the fries”: de beelden gaan vast en zeker massaal de virtuele wereld over.

Kleinkinderen van Febo-franchiser

De aardappel valt bij frietbordeelhouders Bowey en Quinty niet ver van de boom. Ze zijn kleinkinderen van Rob Cohen. Zakenman Cohen was gek op snacks en een pionierende franchisenemer van Febo in de binnenstad van Amsterdam. Vrij Nederland schreef over hem ooit: “Hij was getrouwd met de Febo, meer dan met z’n vrouw.” Cohen deed zijn acht Febo’s in Amsterdam en Utrecht ruim 25 jaar geleden over aan zijn opvolgers. Bowey en Quinty gebruiken op sociale media dan ook de naam @febo.redlightdistrict. Want de Febo om de hoek valt onder hun bedrijf Poco Oudezijdsvoorburgwal Snack.

Meer over