Nederlandse friet voor vluchtelingen aan de Pools-Oekraïense grens

Actueel |
9 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Beelden: Twitter (links) en Facebook.

Frietbakkers Franky van Hintum (Franky’s Fish, Chips and Snacks in Eindhoven) en Coen van Oosten (‘t Carmelietje, Waspik) delen vier dagen lang friet en snacks uit aan Oekraïense vluchtelingen bij de grens met Polen.

“Er is veel gebeurd in de afgelopen dagen en wat heel klein begon, groeit uit tot iets veel groter. We zijn benaderd door verschillende radiozenders, zoals Radio 3, Radio 5, Radio 538 en natuurlijk Omroep Brabant. Toen kwamen de sponsoren vanzelf zoals: Remia, van Lieshout, Welten, Aviko, Goodlife foods, Sligro enzovoorts,” melden Franky en Coen op Facebook.

8000 snacks

Met 8000 snacks, sauzen, vijf pallets frisdrank, snoep en hun snackwagen en tenten trokken de ondernemers naar de Oekraiense grens bij het Poolse stadje Przemyśl. Franky is persoonlijk betrokken bij de oorlog in Oekraïne. Zijn vrouw komt er vandaan en haar familie zit nog in Kiev.

Zeven ton friet

Het zijn niet de enige Nederlandse frietverkopers die onder Oekraïense vluchtelingen gefrituurde gerechten uitdelen. Een groep inwoners van Genemuiden trok al eerder naar de grens met Oekraïne om friet, biefstuk, kaas en snert uit te delen aan oorlogsvluchtelingen. Zij streken neer bij het Poolse dorp Korczowa, waar een opvanglocaties is. Voor de actie is 30.000 euro ingezameld in Genemuiden. De zeven ton friet, totaal vier pallets, was in een mum van tijd op. De actie trok ook de aandacht van Tineke Ceelen, die namens de Stichting Vluchteling ter plekke was. Op haar Twitter-account postte ze er een filmpje over.

Meer over