Aantal cafetaria-overvallen daalt, “maar iedere overval is er één teveel”

Actueel |
1 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Contant geld wisselaar bij FEBO, foto Frituurwereld

Het aantal overvallen op cafetaria’s is gedaald naar gemiddeld één per twee weken. Volgens de registratie van vakvereniging ProFri lag het aantal in 2019 en 2020 nog op gemiddeld één per week.

door Ubel Zuiderveld

“Maar elke overval is er één teveel. Dus blijven we alert,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij.

ProFri houdt de overvallen al enige jaren bij. Voordat de coronapandemie uitbrak, was sprake van een zorgelijke ontwikkeling. “Tot aan de eerste lockdown van maart 2020 steeg het aantal overvallen op snackbars en cafetaria’s explosief. We waren hierover samen met de politie en het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid,” zegt Van Rooij.

“Februari 2020 was dieptepunt…”

In 2019 registreerde ProFri totaal 47 cafetaria-overvallen, in lockdownjaar 2020 waren het er zelfs 59. “Alleen al de eerste maanden van 2020 kwamen we op 26 overvallen. Een schrikbarend cijfer, dat tijdens de eerste lockdown aanvankelijk niet meer snel toenam. Maar uiteindelijk kwamen we in 2020 toch nog uit op meer dan één overval per week,” zegt Van Rooij. Februari 2020 was een dieptepunt met vier overvallen op frietzaken wekelijks.

De trend lijkt echter neerwaarts. Na de jaren 2021 (23 overvallen) en 2022 (29), registreerde ProFri de eerste zeven maanden van 2023 13 overvallen. Van Rooij: “Deze daling is natuurlijk hartstikke fijn, maar iedere overval is er een teveel. De impact op de medewerkers en eventueel aanwezige klanten is enorm. Dat kan en mag je niet onderschatten. Slachtofferhulp wordt door de politie volgens vaste protocollen altijd direct betrokken.”

Gissen naar redenen voor daling

Voor Van Rooij is het gissen naar de achtergronden van de daling. “Voorlichting en overvalpreventie zullen zeker van invloed zijn geweest,” zegt hij. Daarnaast somt hij een aantal andere ontwikkelingen op die van invloed kunnen zijn. “Overal hangen camera’s, dus neemt de pakkans toe. Bestellingen worden verder veel vaker contactloos of met pasjes betaald, aan de balie, via een bestelzuil of zelfs vooraf online. Er is dus gewoon veel minder cash geld.”

Minder openingsuren?

Van Rooij zegt verder: “Is er op locaties nog wel sprake van contant geld, dan worden vaker betaalautomaten op de balie gebruikt die het wisselgeld zelf berekenen en teruggeven. Daarnaast is mogelijk ook het personeelstekort van invloed: het aantal openingsuren, ook in de avonduren, is hierdoor beperkter dan voorheen. Dat geeft natuurlijk eveneens minder kans op een overval.”

Overigens liggen de cijfers van de laatste jaren beduidend lager dan in een nóg grijzer verleden. In de jaren 2006-2010 varieerde het aantal cafetaria-overvallen jaarlijks van 70 tot zelfs meer dan 120.