Extra persconferentie: hardere lockdown en horeca al om 17.00 uur dicht?

Actueel |
25 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Komt er een hardere lockdown voor de horeca? Moet de horeca binnenkort, zoals de geruchten nu luiden, om 17.00 uur sluiten? Nu de coronabesmettingen op recordhoogte blijven, vervroegt het kabinet in elk geval zijn persconferentie.

Niet vrijdag 3 december, maar morgen al maken de demissionaire bewindslieden Hugo de Jonge en Mark Rutte naar verwachting nieuwe stringente maatregelen bekend.

Extra overleg OMT

Vooruitlopend op de persconferentie, brengt het OMT een ingelast advies uit. Ziekenhuizen bouwen de planbare operaties en ingrepen steeds verder af. Ze focussen noodgedwongen nog nadrukkelijker op alleen coronazorg. Deskundigen uit de ziekenhuiswereld pleiten steeds openlijker voor ‘een harde lockdown’, omdat noodsituatie ‘code zwart’ in de ziekenhuizen dichtbij lijkt.

2G en steun aan horeca

Het zogenaamde 2G-beleid zal nog niet op heel korte termijn worden ingevoerd (alleen toegang gevaccineerden en genezen coronapatiënten in onder meer de horeca). Er ligt al wel een 2G-wetsvoorstel bij de Tweede Kamer, maar de kamerleden hebben meer voorbereidingstijd nodig om hun posities te bepalen.

Zoals het nu lijkt, zal de Tweede Kamer daarnaast de komende week praten over hernieuwde steunmaatregelen voor de horeca en andere sectoren. Bij verschillende partijen gaan stemmen op om ondernemers opnieuw uitstel van btw- en belastingbetaling te verlenen. Sinds vorige maand moeten aanslagen weer gewoon voldaan worden, terwijl volgend jaar oktober de betaling van eventueel resterende belastingschulden uit eerdere periodes start.

Verder moet, wat de kamerleden betreft, het ministerie van economische weer aan de slag om de zogenaamde NOW (steun voor doorbetaling van salarissen aan medewerkers) opnieuw in te voeren. Voorstellen die hierover tot op heden door het kabinet werden gedaan, vond de Tweede Kamer te mager.