1,5 meter weer verplicht; wat betekent dat voor cafetaria’s?

Actueel |
24 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Daar waar het coronatoegangsbewijs geldt, is de 1,5 meter afstand niet verplicht

Iedereen van 18 jaar en ouder moet vanaf 24 november weer verplicht 1,5 meter afstand van elkaar houden. Wat betekent dat voor de cafetariabranche?

Met ingang van 24 november is het houden van 1,5 meter afstand weer verplicht. Iedereen van 18 jaar of ouder moet 1,5 meter afstand houden tot volwassenen en tot jongeren vanaf 13 jaar. Er zijn uitzonderingen, onder meer in de horeca.

1,,5 meter in de cafetaria

De 1,5 meter-regel heeft gevolgen voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven. Maar niet overal: daar waar het coronatoegangsbewijs (CTB) een vereiste is, dus in het zitgedeelte, geldt de 1,5 meter-regel niet. Daar moet namelijk het CTB en het ID worden gecheckt bij iedereen van 13 jaar en ouder. Ook de gezondheidscheck is nog steeds een vereiste. Op die locaties geldt dan geen mondkapjes- en geen 1,5 meter-plicht.

1,5 meter in de afhaal

In het afhaalgedeelte (en vanzelfsprekend in afhaallocaties) geldt sinds 24 november wél de 1,5 meter-regel. Ook voor medewerkers. Sinds 13 november geldt daar ook de mondkapjesplicht, ook voor medewerkers. Als een bedrijf een afhaalgedeelte en een zitgedeelte heeft, moeten die wel van elkaar gescheiden zijn. Wanneer dat niet het geval is, kunnen ondernemers een tijdelijke afscheiding maken, met bijvoorbeeld een lint.

Een optie is om in de afhaal wél het CTB te checken, waardoor de mondkapjesplicht en de 1,5 meter-regel komen te vervallen. Voor veel locaties zal dat echter niet uitvoerbaar zijn.

OMT wil snel zwaardere maatregelen

Vanwege de sterk oplopende besmettingscijfers moet de horeca sinds 13 november iedere dag om 20.00 uur sluiten. Op 3 december zou het kabinet bekendmaken of deze en andere maatregelen voldoende effect hebben gehad. De kans is groot dat er eerder een beslissing wordt genomen. Volgens het Outbreak Management Team zijn er op korte termijn zwaardere maatregelen nodig om te voorkomen dat ziekenhuizen in ‘code zwart’ terechtkomen.