Export: “Alle frietrecords sneuvelen”

Actueel |
30 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Alle frietrecords sneuvelen. Dit schrijft vakblad Boerenbusiness in reactie op de nieuwste exportcijfers van friet. “De export heeft in het tweede kwartaal een nieuw record geboekt. Vooral België en de VS hebben fors meer uitgevoerd.”

Boerenbusiness meldt dat de tien grootste exporteurs van diepvriesfriet in de maanden april, mei en juni meer dan een miljard kilo friet uitvoerden.

Dit is niet alleen 50 procent meer dan een jaar geleden (start van de lockdown) maar volgens het vakblad breekt de branche hiermee ook het oude record van twee jaar geleden.

De grootste exporteur is sinds enige jaren België, de VS en Nederland staan tweede en derde in top van grootste internationale frietverhandelaars. Deze drie landen, maar ook Duitsland, Polen en Frankrijk, voerden fors meer friet uit. Europa neemt 65 procent van de miljard kilo exportfriet voor zijn rekening. Het Verenigd Koninkrijk en Japan behoren tot de grote afnemers.

De lage prijs, 683 euro per 1000 kilo, is volgens Boerenbusiness de drijver van het succes. “De prijzen voor Europese friet liggen nog altijd een kleine 5 procent onder het niveau van een jaar geleden en zelfs 15 procent onder het niveau van voor de coronacrisis.”

Meer over