Akkerbouwer zet frietrooi-traditie voort

Actueel |
1 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archief Frituurwereld

Het was van 2014 tot en met 2018 een vast onderdeel van de Nationale Week van de Friet, frietaardappelen rooien voor kinderen. Hoewel de frietweek niet meer bestaat, zet akkerbouwbedrijf Leven van de Wind in Wieringerwerf deze traditie voort.

Morgen gaan de kids tot 12 jaar met emmers het land op om frietaardappelen te rooien. Daarna wordt hen uitgelegd hoe ze hiervan thuis friet kunnen maken. Maar akkerbouwers Jacco en Marbel de Graaf serveren ook zelf friet. De belangstelling is nog altijd enorm: 350 aanmeldingen zorgen ervoor dat de frietrooi-sessies volledig zijn volgeboekt.

Aviko

Op het bedrijf van de familie worden aardappels geteeld voor Aviko, suikerbieten voor de suiker van van Gilse, tarwe voor een lokale coöperatie en graszaad voor een zaadleverancier. Daarnaast heeft Leven van de Wind sinds 2014 een vergaderlocatie ‘met weids uitzicht’.

Terugkeer frietrooien

De aardappelrooidag doet Frans van Rooij van vakvereniging ProFri terugverlangen naar de Nationale Week van de Friet. Hij zegt: “Het is jammer dat we ermee moesten stoppen vanwege onvoldoende draagvlak. Ik hoop dat deze happening ooit terugkeert en kan verklappen dat er iemand bij het Nederlands Frituurcentrum hierop al aan het broeden is. Marbel zorgde tijdens de vijf edities van de Nationale Week van de Friet iedere keer voor het feestje bij hen op de boerderij en bleef het frietrooien voor kinderen daarna organiseren.”

Meer over