Frietpolitiek: McCain bouwt fabriek in Rusland

Actueel |
8 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: McCain

McCain bouwt een frietfabriek bij de Russische stad Toela. De fabriek moet begin 2023 operationeel zijn. McCain zal hier jaarlijks circa 210 miljoen kilo aardappelen verwerken tot 100 miljoen kilo friet.

Het is Rusland al een tijdje een doorn in het oog, dat friet vrijwel uitsluitend uit het buitenland wordt geïmporteerd. McDonald’s Rusland reageerde hierop door voortaan Russische friet te gaan verkopen. Het betekende dat friet van Farm Frites en McCain uit Polen niet langer werd afgenomen.

Drie jaar geleden dreigde Rusland wegens handelssancties zelfs met een volledig importverbod voor friet. In 2017 importeerde Rusland 120 miljoen kilo diepvriesfriet, waarvan 55 miljoen uit Nederland afkomstig was. In het land groeit de frietconsumptie al enige tijd, waarbij jaar op jaar sprake is van groeipercentages die in de dubbele cijfers lopen.

De bouw van de fabriek van McCain in Rusland past in de ontwikkeling dat frietfabrikanten de Russische markt direct gaan bedienen. Lamb Weston/Meijer nam eind vorig jaar al een groter belang in de Russische Belaya Dacha Group, eigenaar van de grootste frietfabriek in het land. Vanaf de bouw was Lamb Weston al bij de fabriek betrokken. In de fabriek (productie: 100 miljoen kilo friet) wordt onder meer geproduceerd voor KFC en McDonald’s in Rusland.

In 2022 moet verder in Zuid-Kazachstan een nieuwe fabriek van Farm Frites worden opgeleverd. De productie van 70 miljoen kilo friet is in belangrijke mate bedoeld voor export naar China en Rusland.

Meer over