EK Voetbal: 6 cijfers, feiten en bestsellers

Actueel |
12 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Vrijdag begint het EK Voetbal in Duitsland. Het Nederlands elftal speelt zondag zijn eerste wedstrijd tegen Polen. Ter gelegenheid van het Europees voetbalkampioenschap zet Frituurwereld zes cijfers, feiten en bestsellers op een rij.

1. Meerderheid kijkt liefst thuis

Volgens het onderzoek EKnomie2024 van de ING Bank zullen uiteindelijk zeven van elke tien Nederlanders het EK Voetbal volgen. Hoewel er ook in de horeca wordt gekeken, volgt 54 procent van alle ondervraagden de wedstrijden het liefste thuis. Nederland speelt zijn poule-wedstrijden op zondag 16 juni om 15.00 uur tegen Polen, vrijdag 21 juni om 21.00 uur tegen Frankrijk en dinsdag 25 juni om 18.00 uur tegen Oostenrijk.

2. “Miljoenen extra voor supermarkt”

“Tijdens een eindronde geven we niet zozeer veel meer uit dan anders, wel zien we dat ons uitgavenpatroon iets verandert,” aldus EKnomie2024. “Zo gaan we bijvoorbeeld minder vaak uit eten of naar de bios, bestellen we vaker eten thuis en kopen we net wat extra’s in de supermarkt.” Hoeveel extra omzet met bezorgmaaltijden wordt behaald, vertelt de bank niet. Wel stelt de bank: “Naar schatting bedraagt de extra omzet in de supermarkt zo’n 10 miljoen euro per wedstrijd.”

3. “Restaurantomzet blijft achter”

Over restaurantbezoek schrijft ING Bank in zijn rapport: “Normaal gesproken hebben restaurants te lijden onder een EK- of WK-eindronde. Zo blijkt uit analyse op basis van CBS-data dat in de jaren met een EK of WK waaraan Nederland deelnam, er gemiddeld ruim 3,5 procent minder maaltijden bij restaurants werden geserveerd. In plaats van een avondje uit eten, gaan consumenten thuis, bij vrienden of in de kroeg naar de wedstrijden van het Nederlands elftal kijken. Een analyse op basis van ING-data laat ook zien dat restaurantomzetten tijdens de wedstrijd duidelijk achterblijven bij normaal.”

4. “12 procent laat vaker bezorgen”

Het omzetverlies bij restaurants kan mogelijkerwijs iets worden beperkt door in te zetten op afhaal- en bezorgmaaltijden, stelt ING. “Doordat het merendeel van de Nederlanders thuis of bij vrienden of familie naar de wedstrijden gaat kijken, neemt de behoefte aan gemaksmaaltijden op wedstrijdavonden naar verwachting toe. Eén op de acht Nederlanders (12 procent) verwacht tijdens het EK dan ook vaker eten te bestellen. Ze denken daar gemiddeld zo’n drie tientjes per keer aan uit te zullen geven.”

5. “Frikandel is voetbalfavoriet”

Thuisbezorgd.nl zet op Oranje’s speeldagen extra maaltijdbezorgers in, aldus het ANP. Vooral op dinsdag 25 juni wordt door Thuisbezorgd extra drukte verwachte, omdat de wedstrijd dan om 18.00 uur begint. Het maaltijdplatform somt, op basis van zijn ervaringen, de favoriete bezorggerechten op van voetbalsupporters: frikandel, pizza margherita, kapsalon döner, frikandel speciaal en pizza salami/pepperoni.

6. Braadworst in de stadions

Wie Duitsland zegt, zegt braadworsten. Voorafgaand aan het toernooi pleitte een biologische organisatie ervoor om plantaardige curryworsten en braadworsten te verkopen voor de helft van de prijs die voor vleesworsten moet worden neergeteld. De maatregel haalde het niet. Een worst en een biertje kosten in de stadions ongeveer tien euro. Enkele stadions verkopen trouwens geen Duitse maar Oostenrijkse worsten, afkomstig van een biologische rundvleesleverancier in Tirol. Normaliter worden in grotere Duitse voetbalstadions ongeveer 10.000 braadworsten verkocht tijdens een wedstrijd.

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: archieffoto Smullers.