De courgettebal en andere specialiteiten van nieuwkomers en uitdagers

Actueel |
23 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Freddy Fryday

Meer dan ooit tevoren in zijn ruim 150-jarige bestaan, wordt de frituurbranche uitgedaagd door nieuwkomers. Loaded fries, vegan snackgerechten en andere innovatieve smaakmakers. Wat zien we op de menukaarten van deze nieuwkomers en uitdagers? Frituurwereld zet vijf op een rij.

1. Vegan Oorlog bij Freddy

De twee vestigingen van Freddy Fryday in Amsterdam verkopen friet mini (€2,45), normaal (€2,95) en groot (€3,95). Vanzelfsprekend zijn er loaded fries, zoals Freddy’s Stoof (klein: €8,50, normaal: €9,95). Met huisgemaakt zuurvlees, ingelegde rode kool, appeltjes, dragonmayonaise, croûtons van ontbijtkoek en peterselie is de friet-stoof een halal gerecht. Ook bijzonder op de sauzenkaart: ‘vegan oorlog’ voor €1,15.

2. Italiaanse frikandel

Voorheen Dixy Smultaria, sinds kort heet deze aloude Ermelose frituurspeciaalzaak Bij David. Op het menu prijkt de Frikandel Italiaan. Het is een soort carpaccio-frikandel met pesto, mayonaise, pijnboompitten en Parmezaanse kaas (€3,85). Een Italiaanse frietvariant heeft Bij David ook, met een topping van pesto, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten, truffelmayonaise en basilicum. Prijs: €9,00.

3. Friet knoflook-citroen

Een soortgelijk frietgerecht heeft ook Vers & Frietje in Borne. Onder de naam Friet Pesto (rucola, Parmezaanse kaas, cherrytomaatjes en pesto-vinaigrette) voor €5,50. Ons oog valt verder bij dit nieuwe bedrijf op het gerecht ‘friet knoflook-citroen’. Met een topping die bestaat uit lente-ui, met daarnaast vanzelfsprekend knoflook en citroen (€4,50).

4. Courgettebal in Wyck

Friterie Wieck in Maastricht nam vorig jaar de plek in van het vanouds bekende adres Tuutsje vaan Teunsje. De nieuwe zaak is gespecialiseerd in ‘verse Belgische friet, gebakken in 100 procent plantaardige olie’. Een normale portie friet kost €3,00, een grote € 3,90. Daarnaast: huisgemaakte vegasnacks. Zoals: geitenkaaskroket (€2,85), mozzarella-tomaatkroket (€2,85), groentenloempia (€2,85) truffel-champignonkroket (€2,85), en Maria’s courgettebal (€3,25).

5. Apart satésegment

Jamie’s satésaus is de specialiteit bij snackbar Frietje in Den Haag. Een los bakje kost €3,50. Omdat het de smaakmaker van het huis is, heeft ’t Frietje op zijn kaart een apart segment met de naam ‘Jamie’s saté’. Op dit deel van de kaart vinden we onder meer: kipsaté met brood (€10,50) of met patat (€11,50), beef saté met brood (€13,50) of met patat (€14,50). Daarnaast: satémenu’s. Het kipmenu kost €15,00, het beefmenu €18,00.

Meer over